Дворецът Фреденсборг

31.10.2010
Дворецът Фреденсборг

Дворецът Фреденсборг (Fredensborg Cаstle) изпълнява функцията на лятна кралска резиденция на датските владетели. В буквален превод името на това удивително и пищно кралско владение означава „Мирен дворец” и вече има близо 300-годишна история зад гърба си. Фреденсборг се намира на остров Зеландия (Zealand) в Дания, като стои на източния бряг на езерото Есрум (Esrum Lake).

В двореца Фреденсборг от столетия на сам се провеждат ред важни събития, държавни посещения и мероприятия на кралското семейство, като този замък си остава най-предпочитаният и най-използвания сред всички имоти на владетелите на Дания.

Фреденсборг е издигнат първоначално като ловна хижа за крал Фредерик IV от архитекта Кригър (JC Krieger) през 1719 година. Три години по-късно от тази дата е открита главната сграда на двореца, а параклиса е готов през 1726 година.

В следващите десетилетия замъкът Фреденсборг е неколкократно разширяван, реставриран и подобряван по времето на крал Кристиан VI (King Christian VI), крал Фредерик V (King Frederik V)и неговата съпруга - кралица Юлиан Мари (Queen Juliane Marie).

Fredensborg

След смъртта на кралица Юлиян Мари през 1796 година дворецът Фреденсборг започва да се използва все по-рядко и по-рядко. Това се променя едва по времето на Крал Кристиан lX (King Christian lX) и кралица Луиза (Queen Louise) и оттогава замъкът става перманентна резиденция на кралското семейство. Днес височайшата фамилия обитава залите на Фреденсборг за по три месеца всяка пролет и три месеца всяка есен.

Неизброим ред от светски и лични празници са преминали отвъд стените на замъка, както и в прелестните му градини. Тук са празнувани не една или две кралски сватби, кръщенета и рождени дни. Фреденсборг си остава и предпочитаното от датските крале място за посрещане на чуждестранни гости.

Има една интересна традиция от векове насам, залегнала при посещението на гости от други страни в замъка. Всеки от тях трябва да издълбае с диамант името си на стъклото на прозореца в стаята, в която е настанен.

Прекрасните градини на двореца Фреденсборг непременно трябва да се видят. Те са устроени още от самото построяване на имението, но през 1760 година за значително подобрени, разширени и адаптирани към променящите се времеви фактори. И днес красивият парк до голяма степен пресъздава чара и обаянието на оригиналния, който е бил сътворен през 18 век.

Посетителите имат възможност да разгледат интериора на Фреденсбор и неговата архитектура, изградена в италианския бароков стил и класическа фасада само през юли, когато кралското семейство отсъства от замъка.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати