Кралският дворец в Брайтън

25.01.2011
Кралският дворец в Брайтън

Кралският дворец в Брайтън (Brighton Royal Pavilion) представлява псевдоориенталски дворец на насладите. Изключително красив със своята екзотична архитектура този замък е една от най-големите атракции на града. Самият Брайтън е разположен на южното крайбрежие на Англия, графство Източен Съсекс.

Близо 10 милиона туристи годишно преминават през Брайтън, като го превръщат в един от най-предпочитаните английски морски курорти. Разположен на 90 километра южно от Лондон, по югоизточното крайбрежие на Ла Манш, Брайтън е успял да запази до днес своя Кралски павилион – свидетелство за разточителността на кралската фамилия.

Кралският павилион в Брайтън е спираща дъха постройка, резиденция на трима британски монарси и една от най-впечатляващите постройки на Британските острови. Замъкът с неговите ориенталски форми и минаретата и куполите в индийски архитектурен стил са построени през 18 век от тогавашния принц-регент, по-късно крал Джордж ІV.

Той управлявал като регент по време на властването на баща си Джордж III, смятан още по онова време за луд. Този период е известен с наименованието Регентство, а Кралският павилион е еманация на цялото разточителство и екстравагантност на кралските прищевки в онзи век. Тогава Брайтън се очертава като най-модния английски курорт и един от първите европейски морски курорти.

Brighton

Построен на три етапа основите на Кралският павилион в Брайтън са положени през 1787 година на мястото на предишна постройка, известна като Брайтън Хаус. Замъкът се използва по-нататък и от брата на Джордж ІV – Уилям ІV и от Кралица Виктория. Виктория и Алберт са чести посетители на Двореца на насладите, но кралицата не е очарована от атмосферата на крайморския град и в крайна сметка спира своите посещения.

Най-първите архитектурни работи на брега на Брайтън завършват с появата на нео-класическа постройка, която е дело на архитекта Хенри Холанд. В годините между 1815 и 1822 г. Джон Неш превръща Кралския павилион в натруфената и пищна постройка, която виждаме и до днес. Великолепните декорации и фантастични детайли по интериора, решен в подчертано китайски стилове са реставрирани напълно и в момента са в целия си блясък.

Разходката днес в Кралския дворец в Брайтън ви гарантира същинско приключение сред митичния свят на странни същества и епохата на Регентството, която се усеща в запазената оригинална мебелировка и декорации, пъстри цветове и платове навсякъде във вътрешността на този Дворец на удоволствията.

Говори се, че самият Джорд ІV буквално е крещял от радост, когато е видял завършен своя замък. И днес посетителите на Кралския павилион в Брайтън имат повод за подобна радост при вида на необичайните и изключително красиви зали и стаи на замъка.

Изключително впечатляваща е т.нар. Музикална стая. Тук може да се види пищно декориран куполест таван от безброй позлатени миди, както и ръчно тъкан килим. Не пропускайте да видите и Великата Кухня, желязните палми, които бележат украсата й, пищния полилей и сребърния дракон, както и една превъзходна колекция от медни изделия.

Изключително красива е и т.нар. Кралска Чайна (The Royal Pavilion Tearoom) с нейния просторен балкон, гледащ към прелестните градини на Кралския павилион, които от своя страна също са реставрирани в оригиналния им външен вид. Днес в замъка са изградени всички удобства за приятното и незабравимо прекарване на туристите и гостите. Част от зали те на Кралския павилион в Брайтън се отдават под наем за сватби и други лични празненства.

3.4
Общо 11 гласували
5 2
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати