Кралският дворец Вавел

04.01.2011

Кралският дворец Вавел (Wawel Royal Castle) е нещо като полския Камелот. Голям, впечатляващ и изтъкан от безброй легенди замъкът Вавел стои на едноименния хълм над историческия център на Краков над река Висла.

Тук преминава и красивата река Висла, а заедно с Кралския дворец Вавел хълмът е доминиран и от великолепната Катедрала Вавел. Целият хълм представлява интригуващ комплекс от ренесансови и готически сгради, който днес е символ на Краков, както и една от най-големите забележителности на града.

Кралският дворец Вавел

Легенди разказват как и защо Вавел се превръща в символ на полския град. Според преданията всичко започва от княз Крак, който бил първия господар на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн.

Тази земя била определена от древните римляни като варварска. Князът убива ужасяващия дракон Вавел, живеещ в пещерата под хълма и поставя основите на Краков. Именно името на дракона Вавел с течение на столетията става символ на Краков.

Ренесансовият кралски дворец Вавел носи цялата история на тукашната полска земя и Краков, който векове наред е столица на Полша и лоно на царе, музиканти, художници, учени и творци.

Самият замък Вавел условно разделя града на двете му главни части – от едната страна стои Стария град, а от другата е кварталът Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша.

Вавел е резиденцията на полските крале за повече от 500 години, до края на 16 век, когато Варшава става столица на Полша. Разположен на канара над река Висла и до днес Вавел си остава най-големият символ на полското кралство.

Кралският дворец Вавел

Още в началото на 12 век Краков започва да се превръща в кралско седалище. Крепост на хълма Вавел има и преди това, но сегашният дворец започва да се строи по времето на Casimir III the Great, между 1333-1370 година.

След това дворецът е опожарен, но това дава нов тласък на строителството, което оформя сегашния комплекс, представляващ уникално съчетание от готически, барокови и възрожденски архитектурни стилове. Крал Sigismund III Vasa внася значителни подобрения и разширения в конструкцията на Кралския дворец Вавел.

В годините през Втората световна война Кралският дворец Вавел е бил разграбен от нацистите, но все пак голяма част от ценностите му са запазени и до днес. В залите и коридорите на замъка могат да се видят удивително красиви, редки и впечатляващи с бройката си гоблени.

Това е най-голямата колекция на такива гоблени в цяла Европа. Те са изложени сред щедро украсения и орнаментиран интериор на помещенията на замъка Вавел. Навсякъде може да се види пищна барокова мебелировка, позлатени тавани,

Сред останалите забележителности около Кралския дворец Вавел са катедралата на Св. Станислав и Св. Вацлав, паметникът на Тадеуш Кошчюшко, както и пещерата на легендарния дракон, наричана Смоча Яма.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
...
...
25.04.2012 23:07
Невероятно място! Имах възможността да го посетя миналата седмица, нямам думи да опиша колко е красиво, а самата история на двореца, на старият град и т.н. са просто невероятни. Заслужава си да се види!
1
0
маинщаин
маинщаин
17.04.2012 16:20
Невероятен замък.Заслужава си място в топ-10 в света,като Малборк.7
1
0