Замъкът Моро

16.01.2011

Замъкът Моро (Morro Castle) е една от историческите забележителности на Куба. Моро се намира на върха на скалист нос и някога е служел за охрана на Хаванския залив, при кубинския град Хавана. Замъкът е разположен на противоположния бряг на пристанището на Стара Хавана и е една от най-романтичните гледки, които могат да се видят тук.

Замъкът Моро е често бъркан заради сходността на имената със замъка в Сантяго де Куба (Santiago de Cuba) и замъка на Сан Фелипе дел Моро (Castillo de San Felipe del Morro) в Сан Хуан, Пуерто Рико.

Замъкът Моро

Проектът по построяването на замъка Моро е възложен на италианския инженер Хуан Батиста Антонели (Juan Bautista Antonelli) в края на 16 век. Крепостта е окончателно завършена през 1589 година, когато Куба е под контрола на Испания. Самият замък Моро е кръстен на библейския текст за тримата мъдри мъже, които посещават Христис след раждането му. През 1762 година крепостта Моро е в ръцете на испанците.

С построеването си през 16 век Моро заедно със срещуположната крепост Ла Пунта (La Punta) служат като охрана на пристанището и на целия Хавански залив. Между двете крепости били опънати под вода огромни въжета или вериги, които спирали нежеланото нахлуване на вражески кораби.

Първата атака в историята срещу крепостта Моро е именно при британското нашествие през 1762 година. Тогава крепостта се отбранява от Luis Vicente de Velasco e Isla по суша срещу атаките на британския Lord Albemarle, който акостирал в източно разположения от Хавана Кожимар (Cojimar). За жалост по време на битката един от бастионите на Моро не издържа и крепостта е превзета от англичаните.

Днес Замъкът Моро е превърнат в интересна туристическа забележителност. Отвъд стените на крепостта може да се разгледа музей на фаровете. Преди време тук се е помещавала школа за обучение на хора, управляващи фарове. Самият фар на замъка Моро е добавен в 1846 година. Преди нашествието на британците тук е можело да се види и висока кула, която вече е само спомен.

Главният дворец в крепостта представлява масивна четириетажна постройка. Старинните оръдия около замъка днес са доста ръждясали, но оградната стена е успяла да се запази в отлична форма. Любопитни за посетителите са старите тоалетни и тяхната система за оттичане, механизма на спускащия се мост. И днес в замъка Моро се помещава офиса на Капитана на пристанището в Хавана.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати