Замъкът Албрехтсберг в Лошвиц

23.01.2011

Разположен на река Елба с отлична гледка към нея и целия Дрезден, замъкът Албрехтсберг е построен от пруския принц Албрехт (1809-1872). Този замък е от изключително значение за града, защото е една от малкото сгради, построени в стила на късния класицизъм.

Албрехтсберг (Albrechtsberg) е издигнат по образец на красивата и приветлива Вила д’Есте (Villa d'Este), като и тук приказната градина е направена на няколко нива, които са свързани с криволичещи и приятни алеи. Терасовидната градина на двореца е приказна и се простира чак до течението на река Елба.

Замъкът Албрехтсберг в Лошвиц

Замъкът Албрехтсберг е разположен в дрезденския квартал Лошвиц (Loschwitz), по северните склонове на речната долина. Съвсем близо до него е разположен и красивият замък Лингнер (Lingner Castle), известен още като Вила Щокхаузен (Villa Stockhausen), както и доминиращия със своята фасада в стил Тюдор замък Екберг (Eckberg Castle).

Туристическата обиколка на Дрезден задължително започва от популярни забележителности като комплекса Цвингер, Кралският дворец, катедралата и църквата Мариенкирхe, преминава през Операта Семпер (Semper Opera) и стига до великолепния Албрехтсберг.

Класическият дизайн на Албрехтсберг е вдъхновен от древногръцката и римската архитектура, както и от италианските възрожденски вили, като Вила Медичи. В първата половина на 19 век за принц Албрехт вече е издигната Вила Щокхаузен и той се установява там заедно със съпругата си преди замъкът Албрехтсберг да е напълно завършен. Това се случва през 1854 година.

Албрехт и съпругата му Розали (Rosalie Countess of Hohenau) заживяват в красивото имени уединен живот заедно с двамата си сина - Фредерик (1857-1914) и Уилям (1854-1930). По-малкият от тях остава в Албрехтберг до края на живота си през 1914 година. От този момент в красивата вила заживява по-големият му брат, който обаче през 1925 г. продава целия имот заради дълговете си от комар.

Пет години по-късно, на Великден 1930 г. паркът на Албрехтсберг е отворен за обществени посещения. По време на Втората световна война дворецът се използва като конюшня и като скривалище за деца сирачета. По-нататък замъкът е зает за кратко от съветската военна администрация, като преди това е разграбен. Благодарение на архитекта Köckritz Албрехтберг е реставриран и отворен като хотел в следващите години.

От 1951 г. тя е собственост на Jugendheim Berlin, а след 1-2 години е върнат на Дрезден. От 1990 година правителството на града е разработило концепция за използването на Албрехтберг, която се фокусира върху уникалните характеристики и харизма на замъка като културно-историческа забележителност.

Замъкът Албрехтсберг е обявен за национален исторически паметник през 1977 година. Днес той се използва за множество и най-различни събития. В него се помещава хотелски комплекс и целият замък, както и отделни стаи могат да се отдават под наем за различни поводи.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати