Замъкът Берг

03.10.2011
Замъкът Берг в Холандия

Замъкът Берг (Bergh Castle) е една от най-големите средновековни крепости в Холандия. Величествената му конструкция, която сякаш се е запазила непокътната от онези далечни тъмни векове, се намира срещу централната част на градчето 's-Heerenberg, което е разположен на холандско-германски граница, в холандската провинция Хелдерланд (Gelderland). Замъкът Берг, известен още и като Хуис Берг (Huis Bergh castle) стои на около 5 км северно от германското градче Емерих (Emmerich) и на около 12 км южно от Дьотинхем (Doetinchem).

Замъкът Берг изначално е собственост на графовете ван Берг (counts van Bergh), откъдето идва и името на имението. В края на градините на двореца идва и немската граница. Според историческите данни първата конструкция на мястото на днешния замък е издигната някъде около 1 100 г., но днес са запазени свидетелства от замъка, който е бил издигнат около 1240 година.

Каменната отбранителна стена на Берг е била издигната около 1300 г. От построяването си дворецът е непрекъснато обитаван, което е причина и за постоянните му промени. Предполага се, че около 1400-та година кръглата оригинална кула е премахната и заменена от голямо овално укрепление.

Преди 1450 година са построени и другите големи сгради от комплекса – основната жилищна сграда и 2 от общо 3-те кули на Берг. През 16 век дворецът търпи основен ремонт по време на властването на Граф Уилям IV (Count Willem IV van den Bergh). Той имал близки отношения с Улиям Тихий (William the Silent), който бил първият лидер на въстание срещу испанците царе през 17 век. В крайна сметка Граф Уилям IV губи собствеността над замъка Берг.

По-късно, в средата на века дворецът е във владение на немските благородници Хоенцолерн-Зийгмаринген (Hohenzollern-Sigmaringen), чието основно седалище е замъкът Зигмаринген (Sigmaringen Castle) в в южната част на германската провинция Баден Вюртемберг. През 1735 замъкът Берг е опожарен и изоставен.

Средновековни замъци - Замъкът Берг

През 1912 година Берг е закупен от богатия търговец на текстил Ван Хийк (JH. van Heek), който става в последствие собственик на замъка Дорненбург (Doornenburg Castle), намиращ се също в холандска провинция Хелдерланд (Gelderland).

Ван Хийк хвърля доста средства за реставриране на Берг. Един огромен пожар през 1939 г. обаче отново почти разрушава двореца. Благодарение на активната намеса на местните жители голяма част от мебелите на Берг са спасени от огнените лапи. Обновяването на замъка започва същата година и е завършено през 1941 година в оригинален средновековен стил.

Текстилният магнат не пести средства и за украсата на Берг. Той купува много ценни предмети като монети и живопис от италиански майстори, които и до днес красят стаите и залите на замъка. Към настоящият момент крепостта Берг е отворена за обществени посещения. Многото красиви картини са допълнени от интересна колекция от средновековни ръкописи.

Замъкът Хуис Берг е отворен за обществени посещения, като входният билет струва около 8.5 евро за възрастни. Хотелският комплекс разполага със сувенирен магазин, средновековна работилница, която предлага интересни сувенири, както и приятно кафене, където човк може да разпусне след обиколката на двореца Хуис Берг.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати