Дворецът Грашалкович

20.11.2011
Резиденцията на президента на Словакия

Дворецът Грашалкович (Grassalkovich) се намира в Братислава, Словакия. Това е резиденцията на президента на Словакия и се намира близо до Двореца на архиепископа.

Сградата е била построена през 1760 година за нуждите на унгарския аристократ граф Антал Грашалкович (Antal Grassalkovich). Графът е бил лидер на унгарската камара. Сградата е направена по проект на архитект Антон Майерхофер (Anton Mayerhofer).

Президентски Дворец Грасалкович в Братислава

Дворецът Грашалкович представлява разкошна сграда изградена в стила на неокласицизма. В двореца има много красиви стаи и впечатляващи стълби, украсени с разкошни барокови парапети. Дворецът дълго време бил център на музикалния живот.

Тук правел своите музикални премиери композиторът Йозеф Хайдн (Joseph Haydn). Самият граф Грашалкович оглавявал собствен оркестър. Йозеф Хайдн често дирижирал този оркестър. В двореца на граф Грашалкович се провеждали пищни балове, където се събирала аристокрацията.

Последните собственици на прекрасната сграда преди края на австроунгарската империя били архидукът Фредерик от Тешен (Frederick of Teschen).

Дворецър Грасалкович в Братислава

През четиридесетте години на миналия век дворецът бил седалище на президента на първата словашка република. След 1945 година дворецът бил седалище на така наречените комисионери.

През петдесетте години сградата се превърнала в дворец на пионерите и младежта. Тя била основен център за развитие на духовния живот на учениците в града. Това обаче се отразило много зле на сградата, тъй като тя била буквално съсипана и едва през 1989 година дворецът бил реставриран.

От 1996 година насам дворецът служи за резиденция на словашкия президент.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати