Дворецът Валенщайн

07.09.2012
Замъка Веленщайн

Дворецът Валенщайн (Wallenstein) е барокова сграда в Прага (Prague), която изпълнява функциите на седалище на сената на Чехия. Дворецът Валенщайн е първата барокова сграда в Прага, която е построена с цели, различни от религиозните. Първата барокова сграда в Прага е била църквата на Девата Победителка (Church of Our Lady Victorious).

Освен разкошния дворец туристите посещават и прочутите градини на Валенщайн, които са около него. Те са отворени за посещения от април до октомври. Дворецът Валенщайн е известен като най-големия дворцов комплекс на Прага. Той е бил постоен на мястото на двадесет и шест фамилни къщи и шест огромни градини.

Строежът на двореца Валенщайн бил започнат през 1625 по заповед на генерал Албрехт Вацлав Еузебиус Валенщайнски (Albrecht Vaclav Eusebius of Wallenstein), който бил известен по онова време чешки благородник. Той бил командир на императорската армия на Фердинанд (Ferdinand) в началото на седемнадесети век. Жаждата му за власт станала толкова голяма, че той започнал тайни преговори с враговете на Фердинанд и станал жертва на собствената си алчност.

Дворецът бил построен, за да служи за резиденция на Албрехт Валенщайнски. Разкошната барокова сграда била построена по дизайн на известния през седемнадесети век италиански архитект Андреа Спеца (Andrea Spezza). По времето, по което е започнал строежът на двореца, е започнало и създаването на великолепните градини, които се смятат за първите дворцови градини в Прага.

Градините на двореца Валенщайн са създадени в бароков стил и приличат на италианските градини от онази епоха. На територията на градините се намират скулптурни групи, които представляват реплики на оригиналите. Самите оригинали са били изкарани от Прага от шведски интервенти през 1648 година и днес оригиналите на тези скулптури се намират в Швеция.

Градините на замъка Веленщайн

Една от най-красивите зали в двореца Валенщайн е церемониалната Рицарска зала. Тя е украсена с фрески от италианския художник Бачо дел Бианка (Baccio del Bianca). В Рицарската зала може да се види изображението на Албрехт Валенщайнски като бога на войната Марс, качен на триумфална колесница. Рицарската зала се извисява на цели два етажа от двореца. Част от фреските в двореца са били покрити с боя през 1853 година, но са възстановени при реставрацията на двореца през 1954 година.

Дворцовият параклис, който също се издига на два етажа от сградата, е украсен с красиви фрески, които изобразяват сцени от легендата за свети Венцеслас (St Wenceslas). Олтарът на дворцовия параклис, който е направен по поръчка от прочутия майстор дърворезбар Арност Ян Хайделбергер (Arnost Jan Heidelberger) през 1630 година, е най-старият бароков монумент от вида си в цяла Прага.

След като Албрехт Валенщайнски бил убит, дворецът станал собственост на държавата, но след това бил върнат на племенника на Албрехт Валенщайнски. Фамилията Валенщайн останала собственик на двореца до края на Втората Световна война.

По време на следвоенната реставрация била възстановена първоначалната красота на градината, която имала разкошно езеро. В езерото имало фонтан със статуя на Нептун. След Втората Световна война дворецът станал собственост на държавата и бил реновиран, за да служи за нуждите на правителството.

В разкошните градини на двореца Валенщайн има красив градински павилион с изкуствени сталактити, а в езерото има изкуствен остров. В градините редовно се провеждат културни мероприятия, най-често концерти. В градините има волиера, пълна със сови. Една от най-интересните придобивки на градината е изкуствената пещера от варовик.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати