Дворецът Елтам

27.09.2012
Дворецът Елтам

Дворецът Елтам (Eltham) е разкошна сграда, построена в стил Арт деко (Art Deco). Той се намира в Лондон и е единственият дворец в стил Арт Деко, който е открит за посещения. Дворецът Елтам е една от големите туристически атракции на града.

Дворецът Елтам е един от важните средновековни кралски дворци в Англия, който е оцелял въпреки разрушенията на времето. Първоначално дворецът Елтам бил замислен като разкошна сграда с парк, която да покаже разкоша на собствениците му.

През 1311 година сградата е била построена, за да бъде място за развлечения на богатите и могъщите. След построяването му дворецът Елтам станал собственост на бъдещия крал Едуард Втори (Edward II), който го подарил на съпругата си Изабела (Isabella) и значително го разширил.

По времето на Едуард Четвърти (Edward IV) са направени значителни промени в замъка, като най-голямата от тях е добавянето на Голямата зала през седемдесетте години на петнадесети век. Хенри VIII (Henry VIII) бил последният монарх, който изхарчил доста значителна сума в двореца Елтам, тъй като това бил дворецът, в който преминали детските му години. През шестнадесети век дворецът е бил изоставен заради двореца Гринуич (Greenwich). Дворецът Елтам започнал да запада и в средата на седемнадесети век собственикът му сър Джон Шоу (John Shaw) построил вила в парка и живял там.

След четири века използване от аристокрацията дворецът Елтам се използвал като ферма, а сградите на двореца били давани под наем. Кампания за реставрацията на замъка през 1828 година довела до частичното възстановяване на Голямата зала, но тя продължила да се използва като хамбар. В началото на деветнадесети век паркът бил свит до 21 хектара, а останалата част била превърната в пасище. През 1828 година паркът отново бил разширен.

През тридесетте години на двадесети век той бил купен от богатото семейство Курто (Courtauld), което добавило елементи в стил Арт деко. Когато семейство Курто купили двореца Елтам, те възвърнали първоначалния блясък на Голямата зала на сградата, известна от петнадесети век. Те обогатили двореца с разкошен интериор и разширили сградата, като превърнали новата част в ултрамодерна за времето си постройка.

Дворецът Елтам

В двореца има прекрасна баня, която е направена от оникс и има позлатени елементи. Тя се е използвала от господарката на двореца – Вирджиния Курто (Virginia Courtauld). Интериорът на двореца Елтам е изпълнен с изображения на животни и птици, които могат да се видят и върху черните и сребърни врати на двореца.

Градините на замъка Елтам са ярък пример за разкоша на тридесетте години. Градините са били създадени от семейство Курто и съдържат разкошни розариуми, алпинеуми и разнообразни растителни видове. През 1935 година градините на замъка са били префасонирани от специално наета фирма за озеленяване, като са били създадени орнаментирани плантации.

В тях има много поляни, сред които са растяли множество орхидеи в специално построени за целта оранжерии, тъй като семейство Курто имало слабост към орхидеите. Съпругата на Стивън (Stephen) Курто – Вирджиния много обичала рози и в нейна чест е създадена розата Вирджиния Курто.

Стивън и Вирджиния Курто напуснали двореца Елтам през 1944 година и разкошната сграда била окупирана от армията за обучителни цели до 1992 година. През 1995 година организацията Английско Наследство (English Heritage) започнала да се грижи за сградата и през 1999 година била завършена програмата по реставрацията на интериора и градините от тридесетте години.

В околностите на двореца Елтам има много места за пикник и това го прави едно от предпочитаните места за семейни посещения в Лондон.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати