Замъкът Снейп

19.09.2012
Замъкът Снейп

Замъкът Снейп (Snape) се издига в северен Йоркшир (Yorkshire). Строителството на замъка започнало през 1426 година, когато сградата била известна като Снейп Хол (Snape Hall). Бойниците и четирите ъглови кули, от които днес са останали само две, са добавени в края на шестнадесети век. Думата Снейп означава в превод блатисто пасище. Местността, в която е издигнат замъкът Снейп, е била толкова заблатена, че се е налагало да се копаят гигантски ровове за основите на замъка.

В средата на тринадесети век е съществувала голяма сграда, построена от Ралф ФицРанулф (Ralph FitzRanulph), лорд на Мидълхем (Middleham). След смъртта на вдовицата му имението преминало в ръцете на Робърт Невил (Robert Neville), техният зет и син на Робърт Невил от Раби (Raby). Така започнала ерата на фамилията Невил в замъка Снейп. Сградата, която най-вероятно е била от дърво, е била срината през 1420 година и заменена от разкошна каменна резиденция. Тя била построена, когато Ралф (Ralph), четвърти лорд Невил от Раби и херцог на Уестморлънд (Westmorland(, избрал Снейп за петия си син, Джордж Невил (George Neville). През 1483 година майката на Ричард Трети (Richard III) и от съпругата му.

През 1532 година Джон Невил (John Neville), трети лорд Латимър (Latimer) се оженил за трети път. Неговата съпруга, Катерина Пар (Catherine Parr) живяла с него в замъка Снейп много години. През 1536 година замъкът бил окупиран от католически въстаници. През 1542 година Джон Невил починал и Катерина Пар се омъжила за крал Хенри Осми (Henry VIII) и станала шестата му и последна съпруга. След неговата смърт на краля Катерина се омъжила отново и починала след раждане. Според местни легенди духът на млада жена в старинни дрехи с дълга коса е виждан в замъка и се смята, че това е духът на Катерина Пар.

Четвъртият лорд Латимър, който също носел името Джон Невил, станал собственик на замъка Снейп. След смъртта му дъщеря му Дороти (Dorothy) и съпругът й направили много промени в замъка и го превърнали в наистина красива крепост с романтичен готически вид. Съпругът на Дороти – Томас Сесил (Thomas Cecil) изоставил замъка Снейп и едва през 1688 година неговият наследник Джон Сесил (John Cecil) се опитал да направи сградата отново обитаема. Когато той починал, замъкът станал собственост на новия херцог на Екстър (Exeter), но сградата отново била изоставена. През деветнадесети век сградите на замъка се превърнали в две отделни резиденции, но през 2003 година те отново били свързани.

Днес замъкът впечатлява с правоъгълния си план с две кули. В югоизточната част на замъка има красив параклис,

През осемнадесети век към замъка била добавена дървена порта, която се поддържала от красиви колони. Замъкът има много големи прозорци, за да нахлува достатъчно светлина в сградата. Замъкът впечатлява със своите красиви врати и зали.

В ъгъла на източната кула се намира часовникова кула, построена през шестнадесети век.

Назъбеният парапет обикаля цялата горна част на замъка. Назъбената горна част е служела за прикритие на войниците, които са наблюдавали отгоре дали не идват вражески нападатели. В замъка може да се видят покоите на сър Томас Сесил. В замъка са се запазили фрагменти от огромна камина, украсена с кариатиди. В замъка има параклис с три доста големи прозореца и красиви арки.

Таванът на параклиса е бил изрисуван от Верио (Verrio), но фреските са били напълно унищожени. В параклиса има серия от холандски религиозни релефи от осемнадесети век и по две статуи от осемнадесети век до източната и западната стена.

Източната кула на замъка е със запазена кухненска камина на долния етаж и камина от шестнадесети век на горния етаж. Гербовете на фамилиите Невил и Сесил са на входа на замъка. В часовниковата кула има дъбово спираловидно стълбище.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати