Замъкът Пейрепертюз

07.12.2012
Замъкът Пейрепертюз

Замъкът Пейрепертюз (Peyrepertuse) представлява руини от някога разкошен френски замък, който се намира в Пиринеите (Pyrеnеes) и е една от най-силните крепости на катарите (Cathars).

Замъкът Пейрепертюз е бил построен през единадесети век, на мястото на крепост, която е била издигната тук през девети век. По онова време крепостта се наричала Перапертюз (Perapertusès).

Замъкът Пейрепертюз е известен като един от петимата синове на Каркасон (Carcassonne) – това е бил старинен комплекс от замъци, разположени на непристъпни скални върхове, които били наричани още крепости на световъртежа. Замъкът е принадлежал на графовете на Нарбон (Narbonne) и Барселона (Barcelona).

През единадесети век замъкът бил построен наново, и после станал собственост на рода Пейрепертюз, който категорично отказал да се подчини на френския крал и бил отлъчен от църквата. На практика замъкът не бил подлаган никога на обсада от френските кръстоносци до 1240 година. След дълга обсада замъкът Пейрепертюз все пак паднал и станал собственост на френския крал. Тъй като пряката атака на замъка Пейрепертюз била направо невъзможна, се смята, че е имало вътрешен човек, който е помогнал на кръстоносците.

Замъкът Пейрепертюз представлява две големи цитадели, съединени с каменна стълба. Втората цитадела била изградена, след като замъкът преминал във владение на краля. За да се свържат двете сгради, били изсечени шестдесет стъпала в скалата. Тази каменна стълба била специално направена, за да преминава по нея кралят.

Замъкът Пейрепертюз отблизо

Замъкът Пейрепертюз е бил изцяло реконструиран и реновиран в края на тринадесети век. Тогава е имало идея замъкът Пейрепертюз да се превърне в една от основните крепости на южната граница на Франция с Арагон (Aragon).

Замъкът Пейрепертюз се издига върху непристъпна скала, висока осемстотин метра. Замъкът заема цялата горна част на високата непристъпна скала, като стените му са изцяло слети със стръмните й склонове. Главният вход на замъка се е намирал откъм северната му страна, но е имало и друг, таен вход, който се намирал зад скала и трябвало да се използва висяща стълба. Най-добре е предпазен замъкът от север.

Източната му част е имала две кули и параклис. И двете кули са служели по различно време като жилища за господарите на замъка. От крепостта можело да се види надалече дали пристигат нашественици. От него се виждал също така и замъкът Дюяк (Duilhac), който се намирал на по-ниска позиция.

Замъкът изгубил своята стратегическа военна позиция през седемнадесети век, след като границата била изместена вследствие на договор между Франция и Испания. През 1820 година замъкът Пейрепертюз вече представлявал истинска развалина и бил обявен за продажба.

Така станал собственост на държавата. През 1908 година е бил включен в списъка на историческите монументи от национално значение. През петдесетте години на миналия век са започнали да влизат в сила стратегиите за опазване на замъка.

Днес над сто хиляди туристи от цял свят пристигат тук, за да видят замъка Пейрепертюз.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати