Консиержери в Париж

20.03.2013
Ла Консиержери

Популярната сграда Консиержери (La Conciergerie), някога използвана за дворец и за затвор, се намира на западния край на остров Ил де ла Сите (Ile de la Cite) в Париж, Франция.

Това е един от двата запазили се острова, разположени на река Сена. Тази част на острова, на която е разположен Консиержери е най-старата част на столицата, характеризираща се с много културни и архитектурни паметници- част от френската култура и с много запазени къщи, датиращи от 16 в.

Дворецът Консиержери е построен по времето на царуване на Филипе Честният (1284-1314 г.) в готически стил. Завършеният си вид получава в началото на 14 в. Състои се от затвор, стая за стражите и кухня.

Консиержери през нощта

Архитектите на този шедьовър на френското изкуство са Nicolas des Chaumes и Jean de Saint-Germer, като по първоначален план дворецът е изграден, за да служи за кралска резиденция. След преместването на кралете в Лувъра, сградата Консиержери е предадена да се ползва от търговци.

Дворецът Консиержери е част от мащабния комплекс Дворецът на Правосъдието или Пале дьо Жюстис (Palais de Justice), в който се помещават Парламента, Сметната палата и кралските канцеларии. Известно време след като кралете се преместват в Лувъра и след използването на Консиержери като търговски базар, се решава той да бъде превърнат в затвор. Местоположението му е изключително удобно като част от Двореца на Правосъдието.

Консиержери в Париж

През 1391 г. Консиержери е обявен за първи затвор в Париж. По време на Френската революция близо 3000 затворника са прекарали последните дни от живота си тук преди да бъдат отведени на площад Конкорд (Concorde Square), където да бъдат обезглавени чрез гилотина.

Сред известните хора, дочакали тук смъртните си присъди са Мария-Антоанета, кралица на Австрия и съпруга на Луи 16-ти, и Шарлот Корде - която успява да убие якобинския лидер Жан Пол Марат в собствената му баня, забивайки кинжал в гърдите му.

Сградата на Консиержери престава да бъде затвор през 1914 г. и е превърната в национален исторически паметник, макар и не всички нейни части да са достъпни за туристи. Има помещения, които и до днес се ползват от френското правителство и администрация.

Двореца Консиержери

Посещавайки Консиержери можете да видите и една от трите запазени кули от Средновековния замък. Това е най-интересната - часовниковата кула. На нея се намира известният градски часовник от 1535 г., който е направен по подобие на първия градски часовник, поставен в Париж, който датира от 1370 г.

Днес затворническите килии в Консиержери са отворени за посетители. Те са реставрирани няколкократно и в момента са във вида, в който са били, когато зад вратите им последните хора са казвали молитвите си. Прозорците на килиите гледат към Женския площад, през който са минавали осъдените. Килията, в която е била затворена Мария-Антоанета, е превърната в храм по желание на Луи 18-ти.

Консиержери е с отворени за посетители врати всеки ден от 9.30-18.00 ч. На 1 януари, 1 май и 25 декември музеят не работи.

Цените за възрастни са 8.50 евро, за групови посещение от минимум 20 човека са 5.50 евро, за деца и юноши входът е свободен. Можете да посетите Консиержери и Сент Шапел (Sainte Chapelle) за 12.50, а за групови посещения билетът е 8.50 на човек.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати