Крепостта Нямц

01.02.2013
Крепостта Нямц в Румъния

Известната румънска крепост Нямц (Neamt fortress) се намира в град Тъгру Нямц, окръг Нямц. Разположена е на скала над река Нямц, област Молдова, Североизточна Румъния.

Крепостта Нямц е цял комплекс, който освен с кралски замък, разполага с масивни крепостни стени, отбранителни съоръжения и манастири, които са заобиколени от дълбок ров.

В миналото град Търгу Нямц бил известен като търговско средище. Името "Търгу" идва от "търгувам", а "Нямц", което е и името на крепостта, се предполага, че идва от заселилите се тук рицари от Тевтонския орден, който е германски (немски).

Има две версии за построяването на замъка. По-известната и общоприета е, че е построена през 14 в. от Петру Първи Мушат, по време на който Молдова е била в разцвета си, и е имало достатъчно средства за построяването му. Крепостта трябвало да служи за отбрана срещу набезите на османците и татарите. След построяването на крепостта, Нямц се превръща в един от най-укрепените градове в тази област и е главна охрана на западната граница на Молдова.

Според другата версия първият камък, поставен в крепостните стени на Нямц е от 13 в., когато се смята, че земите са населявани от рицарите на Тевтонския орден. Поддръжниците на тази версия защитават своята теза с довода за произхода на името на крепостта Нямц, тъй като тя никога преди това не е носила друго название.

Крепостта Нямц

Без значение кога точно е построена, крепостта Нямц се доукрепва от Стефан Велики, който предчувства опасност от нападение от страна на Османската империя, на Унгария, Полша и татарите. Стените се доукрепват и се издигат на височина от 6-7 м. Вдигат се кули, достигащи 30 м., които служат за наблюдателници. Ограждащия крепостта ров се издълбава по-надълбоко и се разширява и се издига мощен мост към главната порта на крепостта.

Когато начело на Османската империя застава Султан Мехмед Втори Завоевателя, той вперва поглед към Молдова и решава да предприема атака срещу Стефан Велики и обитаваната тогава от него крепост Нямц. Армиите на Султан Мехмезд Завоевателя се отправят към териториите на Търгу Нямц и започват военни действия.

Според местната легенда Стефан Велики искал да се скрие в укрепения си дворец, но майка му не го пуска, защото не иска да приеме погрома му. Изпраща го да събира нова войска. Мислейки си, че Стефан Велики е в замъка, Султан Мехмед Завоевателя го обсажда и започва да го бомбардира.

Най-голямото оръдие на замъка се намирало в тъмницата на Нямц и на един германски затворник му хрумнало, че може да се отговори на огъня. Така, благодарение на немеца, чието име не е известно, крепостта се спасява и удържа на нападателите. Турците са принудени да се оттеглят.

Замък Нямц

След управлението на Стефан Велики и битката за крепостта Нямц не се случват никакви интересни исторически събития около града. Известно е, че по времето на управляване на княз Петру Рареш крепостта се доукрепва, след което става владение на Османската империя. Турците издигат княз Александру Лъпушняну, който нарежда всички замъци в околността да бъдат разрушени, за да не може населението да се отбранява. От този период оцелява само крепостта Хотин (Хотинска крепост).

През 17 в. войводата Василе Лулу предприема мерки за възстановяване на крепостта Нямц, след което се нанася да живее в нея. В края на 17 в. крепостта Нямц е опожарявана неколкократно от полския крал Ян Собиески и е ограбена от татарите, след което изпада в забвение.

Близо два века крепостта Нямц не е обитавана и започва да се разпада, местното население използва материали и камъни от крепостните й стени, за направата на къщи в района.

Един от първите хора, който се сеща за старата слава на крепостта, е поета Александру Хрисоверги, който апелира за нейното възстановяване.

През 1866 г. крепостта Нямц е обявена от румънското правителство за исторически паметник, а няколко години по-късно е призната за един от символите на Румъния.

През 1968 -1973 г. правителството изпраща екипи, които да възстановят крепостта, но това се оказва донякъде невъзможно поради дългата разруха, над която е била подложена.

През 2007- 2009 г. се предприема нова реставрация, която е и последната до този момент.

Крепостта "Нямц" днес е отворена за посетители и определено е една от най-примамливите туристически дестинации в Ръмъния.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати