Замък Пелишор

01.02.2013
Замъка Пелишор

Замъка Пелишор (Pelisor castle) се намира в гр. Синая, Румъния. Той е наричан и "Малкият Пелеш", тъй като е част от комплекс, към който принадлежи и по-големият замък Пелеш. И двата замъка са разположени в Трансилвания в сърцето на Румъния.

Трансилвания е известна от книгите и филмите със своите диви гори, виещи вълци и затънтени средновековни замъци. Най-посещаваната част тук са Югоизточните Карпати, около град Синая. Тези планински области са с красива девствена природа, но и на по-малка надморска височина е живописно отчасти защото тук като цяло не е развито интензивното земеделие.

Първоначално град Синая е бил незначително селище, в което навсякъде са могли да се видят традиционните купи сено и теглените от коне каруци. След построяване на замъците Пелиш и Пелишор той става любим курорт на румънската висша класа.

Замък Пелишор в Синая

Строителството започва да се разгръща, издигат се множество луксозни вили. Скоро се появяват впечатляващи модерни хотели, казина, ресторанти и магазини. В края на 20 в. Синая се превръща в неофициалната лятна столица на Румъния.

Замъкът Пелишор е построен в стил модерн като лятна резиденция. Разполага с 70 зали, като най-впечатляващи са хола и трапезарията, които са предвидени за посрещане на знатни гости. Стените на хола са покрити с пана, картини и дърворезба. Парадният вход е с височина, равняваща се на три етажа. Най-известни зали в него са Златната стая и Златната спалня, кабинета на принцеса Мария, на крал Фердинанд и Параклиса.

Замъкът Пелишор е построен по време на управляване на Карол Първи през периода 1899-1903 г. За архитект е назначен известният майстор Карел Лиман, а с интериора на замъка, включително и с избора на мебели, се заема виенският дизайнер Бернард Людвиг. Характерното за външния му вид е уникалното съчетание на модерния стил с византийски и келтски декорации.

Замък Пелишор в Румъния

През 1947 г. румънския крал Михай Първи е принуден от комунистите да абдикира, като цялото му имущество е конфискувано в полза на държавата и правителството й. Замъците Пелишор и Пелиш също са конфискувани и до 1989 г. когато настъпва Румънската революция не са показвани на посетители. Управлението на страната е поето от Съвета на Националния фронт, начело с Йон Илиеску. Страната приема официално името Република Румъния.

През 2006 г. правото на собственост върху дворците Пелишор и Пелеш е върната на Михай Първи, който в замяна на парично обезщетение ги връща на държавата. Замъците са отворени за посетители и туристи, дошли да разберат необятната история и култура на Румъния.

В близост се намира Синайският манастир, замък Бран, за който се смята, че е на Дракула и живописният център на Брашов. На югозапад от Бран пък има пленителен стръмен склон от прохода Фундата през планината Пятра Щрайулуи. Село Фундата е известно с пушеното си сирене и сиропа от горски плодове.

Румъния е член на Европейския съюз и има евтини полети от различни европейски градове, които правят страната лесно достъпна дестинация с добре изградена туристическа инфраструктура.

Най-подходящото време за посещение на Румъния е от април до октомври, като през май и юни Трансилвания е особено красива.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати