Замъка Гьосвайнщайн

04.03.2013
Замъка Гьосвайнщайн

Замъкът Гьосвайнщайн (Goessweinstein) се намира в Бавария (Bavaria). Той е разположен в комуната Гьосванщайн в окръг горна Франкония (Franconia), наречен на името на племето франки (Franks).

За първи път замъкът Гьосванщайн е бил споменат в писмен документ през 1076 година. Смята се, че той е направен в началото на единадесети век. Споменаването на замъка в писмен исторически документ се отнася до победата на крал Хайнрих (Heinrich) над разбунтувалите се саксонци (Saxons) през 1076 година. По това време замъкът Гьосвайнщайн е бил използван като място за заточение на епископ Буркард фон Халберстат (Burkhard von Halberstadt).

Имало е период, в който замъкът Гьосвайнщайн е бил известен с името Граалсбург (Graalsburg) и е бил свързан с редица легенди за светия Граал. Световноизвестният немски композитор Рихард Вагнер (Richard Wagner) се е вдъхновил от старинния замък Гьосвайнщайн за създаването на някои от своите прочути произведения.

Смята се, че замъкът е построен от граф Гозуин (Gozwin), който загинал в средата на единадесети век. Потомци на граф Гозуин са се сродявали с членове на кралското семейство и са били на голяма почит.

Замък Гьосвайнщайн

От тринадесети век замъкът става част от собствеността на екипоскопите Бамберг (Bamberg), най-вероятно това е станало чрез дарение от собствениците му – фамилията Гозуин.

Замъкът Гьосвайнщайн е бил разрушен през 1525, а след това и през 1553 година, след което е бил възстановен отново в предишния си блясък през деветнадесети век, като са добавени нео-готически елементи. За съжаление една от най-красивите части на замъка Гьосвайнщайн – неговият атриум – така и не била възстановена след разрушенията, които са му били нанасяни през различните векове.

Днес замъкът Гьосвайнщайн е любимо на туристите място, което ги привлича със своите краси кули от бял камък, които са в хармония с червения покрив на замъка.

Последното по-голямо разрушение на замъка Гьосвайнщайн е било в края на седемнадесети век, когато върху една от кулите пада мълния. През седемнадесети век дървените стъпала на външната част на замъка са били заменени с каменни.

Гьосвайнщайн

Към замъка Гьосвайнщайн има красив старинен параклис, който е бил разрушен през седемнадесети век и възстановен отново.

През осемнадесети век е имало предложения остарелият вече замък Гьосвайнщайн да бъде унищожен, но след това било взето решение за неговото реставриране. Замъкът Гьосвайнщайн е бил често изобразяван на многобройни гравюри от деветнадесети век.

Старинните кули на замъка, които са били разрушени, са били възстановени само частично и покривът на замъка е допълнен със стъпаловидни елементи.

Външната порта на замъка е направена през средата на шестнадесети век. Пътят към замъка е бил създаден едва в края на деветнадесети век.

Навремето около замъка Гьосвайнщайн е имало защитен ров, който днес е запълнен. Туристите могат да посетят днес подземията на замъка, които според легендите са служели като мрачен затвор за провинилите се пред владетелите на замъка.

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати