Дворецът Чешки Крумлов (Cesky Krumlov)

24.05.2010
Дворецът Чешки Крумлов (Cesky Krumlov)

В Южната част на Република Чехия е разположен град Чешки Крумлов, който е признат за едно от най-красивите и уникални средновековни селища в световен мащаб. От тук границата с Австрия е на една ръка разстояние. Цялото градче и изградено по поречието на река Вълтава, в частта й, която преминава през живописния и уникален природен район на Южна Бохемия. От тук столицата Прага се намира на 170 км.

Няма две мнения, че най-голямата туристическа забележителност на чехското селище е дворецът Чешки Крумлов, който е издигнат на западния бряг на река Вълтава. Построен през 13 в., той днес впечатлява с уникалната си готическа архитектура, която след близо три века по-късно е облагородена с ренесансови мотиви.

Дворецът Чешки Крумлов (Cesky Krumlov Castle) е втория по големина след Пражкия, като впечатлява с грандиозните си рамери. Цели 5 вътрешни двора и красив парк. Започнат като След 16-17 век малка част от вътрешността на двореца е отново преустроена – този път в бароков стил. Атмосферата му е напълно запазена и до ден днешен, а хилядите туристи тук ежегодишно са свидетелство за исторически интерес, който крепостта Крумлов представлява.

Разположен срещу стария градски централен площад, до замъка се стига по т. нар. Червен мост. За да влезете зад стените му, трябва да минете над защитния ров, в който живеят истински мечки. В украсената с ренесансови стенописи кула може да се качите срещу допълнително заплащане, а в залите на замъка са изложени чудесни колекции на ренесансовото и бароково изкуство.

Ренесансови прозорци, античните мотиви, които са били актуални през тези отминали векове като антически колони, богове и герои са уникални по рода си. Рисуваните тухли, наречени сграфити, украсяват покоите на три аристократични рода, които са притежавали крепостта през вековете.

Дворецът Чешки Крумлов (Cesky Krumlov)

През 16 век идва модата на големите, красиви градини и поради това почти всеки замък има такава. В Чешки Крумлов обаче паркът има една уникална забележителност - съхранения бароков театър с въртящ се партер. В него се движат не само самите актьори, но тук се движи самият театър. Представлнието тук е невероятно и изключително преживяване.

Като цяло площта и постройките на Чешки Крумлов са толкова обширни, че туристическите бюра организират три самостоятелни обиколки на различните му части.

Около стените на замъка Чешки Крумлов е построен и самият град, който е препълнен с туристи от цял свят.

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати