Прашната кула в Прага

15.11.2010
Прашната кула

Една от забележителностите на Златна Прага е т. нар. Прашна кула (Powder Tower). В действителност оригиналното име на тази висока постройка се превежда като Барутената кула. Наричали я така, защото тук през 18 век , в най-ниските части са съхранявали барут. През Средновековието тя е служела като вход за Стария град. Някога бъдещите крале са преминавали церемониално през тази кула по пътя към коронацията си.

Прашната кула е построена през 1475 г. в ров, който днес се намира на девет метра под земята. Както в повечето кули в чешката столица, тук също можете да се качите на върха. За да достигнете най-горният й дял трябва да преминете през цели 168 стъпала. Усилието определено си струва, защото от самия връх гледката към цяла Прага е в действителност завладяваща.

В първоначалния си вид кулата е била издигната само на три етажа, а диаметърът й е бил 80 фута. Четвъртият етаж, който е с по-малък диаметър, е издигнат от Фридрих IV, който управлява между 1592-1610 г. През 1689 г. кулата е била взривена от французите. Въпреки това, стабилността на постройката и отличното инженерно строителство попречили цялата кула да се разруши, в резултат на което тя е успяла да се запази и до днес. Тогава са унищожени и голяма част от орнаментите по фасадата й.

Прашната кула заедно с Мостовата кула са единствените постройки, които са успели да се запазят до днес от старинното укрепление на Прага. Между 1875 и 1886 г. Прашната кула е реставрирана в псевдо-готически стил от архитект Джоузеф Мокер.

Днес на първия етаж на на тази „входна врата” към Златна Прага могат да се видят интересни статуи на Бохемски крале. Сред тях са такива на Владислав ll и крал Джоузеф. Те са заобиколени от богата колекция от символи на земите и териториите, които са попадали под тяхно владение. На второто ниво на кулата пък са разположени фигури на местни бохемски патрони светци.

Височината на тази чешка забележителност е 65 метра, по които и днес се вият 186-те стълби до върха. Галерията на Прашната кула е с височина 44 метра е достъпна за обществени посетители през цялото време на годината. Освен множеството владетелски фигури тук перманентно се намира постоянната изложба "Прага Тауърс".

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати