Замъкът Бъркли

18.09.2010
Berkeley Castle

Замъкът Бъркли (Berkeley Castle) е поредното средновековно съкровище на територията на Англия. Той е сочен за мястото, където през на 21 септември 1327 г. след няколкомесечни изтезания Едуард II е брутално убит заради хомосексуалните му връзки с незнайни мъже. Този дворец се намира в югоизточната част на града, носещ същото име, който е разположен в английското графство Глоукастършир.

Строителството на Замъкът Бъркли започва през 1154 г. по заповед на Хенри II (Henry II). Укрепената постройка била издигната с цел да охранява Бристол, който тогава бил важен път по устието на река Сивърн (Severn) и уелската граница. Счита се, че строителството на Бъркли е приключило някъде около 1189 г. от семейство Бъркли.

Безмилостното убийство на Едуард II в двореца според мнозина е неуспорим факт, въпреки че реални сведения и доказателства за това няма. И днес все още може да се види в автентичен вид клетката, в която е бил държан кралят, както и нечовешката тъмница, в която той намира смъртта си.

Като постоянно обитаван дом замъкът Бъркли е в отлично състояние и няма разрушени части или руини в нито една от частите му. Архитектурата му не се отличава с нищо забележително в сравнение с останалите замъци, построени през 11 в. Конструкцията на сградата е неравноделна, състояща се от различни постройки, които по онова време са били използвани за бойни цели.

Изключително забележителна и атрактивна е външната страна и екстериорът на главната т.нар. баронска зала, която е отлични запазена в почти оригинален вид. Към нея има и прилежащ параклис. Апартаментите в двореца са доста, а тези, които са запазили духа на миналото, са в действителност доста мрачни и стряскащи.

И до ден днешен замъкът е собственост на семейство Бъркли и се счита за най-стария постоянно обитаван замък на територията на Англия след Уиндзор (Windsor) и Лондонската кула (The Tower of London). Бъркли реално е единственият дворец, който толкова дълго време е бил и си остава дом на една и съща фамилия. Днес по-голямата част от двореца е достъпна за туристически посещения, като само 15 % от апартаментите във двореца са обитавани от семейство Бъркли.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати