Замъкът Фенис в долината Аоста (Fenis Aosta Castle)

23.05.2010
Fenis Castle

Долината на Аоста (Aosta Valley) в Италия притежава няколко средновековни дворцови съкровища. Едно от тях е замъкът Фенис (Fenis Castle), известен още и като замъка Аоста. Той се намира в едноименния град Фенис и е типичен пример за средновековното италианско строителство. Масивната му архитектура, големите батални стени, множеството кули и сравнително доброто състояние, в което се е запазил, го превръщат в една от най-интересните туристически атракции в тази част на Италия.

Сложната структура на замъка Фенис предстъвлява всъщност бойна средновековна крепост, която е концентрично изградена около вътрешния двор. За първоначалната крепост Аоста се споменава в историческите документи през 1242 г., когато той тя е била опростена постройка, заобиколена от защитни стени. Имението е било феодално владение на местната фамилия Чалант (Challant ), които били феодали на Аоста.

Във вида, в който днес виждаме замъка Аоста той е бил изграден между 1320 до 1420, когато Аимоне (Aimone) от рода Чалант и неговия син Бонифацио (Bonifacio) предприемат реконструкция на владението си. През 1392 г. Бонифасио започва вторият етап от „облагородяването” на замъка Аоста, като изгражда стълбищата и терасите във вътрешния двор и в помещенията, използвани за затвор. Масивните защитни кули се появяват в началото на 15 век.

Във вътрешния двор на двореца е изграден параклис, който е изрисуван с прекрасни фрески от италианския майстор Джакомо Якуерто (Giacomo Jaqueiro). По времето на Бонифацио замъкът Аоста достига най-големия си възход. Тогава укреплението е разполагало и със зелени площи, лозови масиви и градина, където господарите на двореца и техните гости са се отдавали на шумни тържества. Аоста остава във владение на фамилия Чалант до 1716 г., когато тогавашния наследник на крепостта е принуден да я продаде, за да си палти дълговете. След този период замъкът Аоста е занемарен, като е превърнат в селско убежище, плевня и т.н.

Aosta Castle

През 1895 г. архитект Алфредо ди Андраде закупува двореца и започва мащабна кампания по реставрация увредените структури. Днес замъкът Аоста е собственост на регионалната община и е превърнат в интересен музей с автентично средновековно обзавеждане.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати