Замъкът Сант Анжело

19.12.2010
San Angelo Rome

Замъкът Сант Анжело (San Angelo Castle) е една от най-големите исторически забележителности в Рим. Той се намира съвсем близо до Ватикана, като от папския дворец има една крепостна стена, която и води към замъка Сант Анжело. Гробницата е построена на десния бряг на река Тибър между 135 и 139 г. Някога мостът, който води към нея , е бил осеян със златни фигури, а в горната част на замъка растели високи дървета.

Замъкът Сант Анжело е известен още като Мавзолеят на Адриан (Адриан, демек император Публий Елий Траян Адриан). Според легендата през 590 г., по време на чумна епидемия, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта Архангел Михаил, който сложил меча в ножницата си, което означавало край на бедствието. Оттам и произлязло името на замъка - Сант Анжело.

Император Адриан започва да го строи през 135 г. като мавзолей за себе си и членовете на своето семейство. След смъртта на Адриан строителството завършва през 139 г. неговият приемник Антонин Пий. Мавзолеят бил подобен на етруски тумулус: на квадратна основа (с дължина на страната 84 м) е поставен цилиндър (с диаметър 64 м и височина около 20 м), увенчан с насипна пръст, завършващ на върха със скулптурна група — императорът, управляващ квадрига.

В мавзолея били поставени погребалните урни на императорите, управлявали между Адриан и Септимий Север. След това гигантското съоръжение е включено в построените при Аврелиан стени, обкръжаващи града и започнало да се използва за военни и стратегически цели.

Сант Анжело горе-долу в сегашния си вид е дело на папите - използван като тяхно укрепление, резиденция, убежище и затвор. Именно тук в течение на 6 години е затворен Джордано Бруно, а вътрешният двор е видял хиляди екзекуции, чак до началото на 20-ти век, когато замъкът е превърнат в музей.

Днес замъкът Сант Анжело съчетава в цилиндричната си архитектура едновременно между музей и художествена галерия. Като такъв дворецът функционира от 1901 г. до ден днешен. В него може да видите доста изложби и артефакти, като катапулти, антики, древни предмети и красиви произведения на художественото изкуство.

4.3
Общо 9 гласували
5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати