Замъкът Гимараеш

22.11.2010
Гимараеш

Замъкът Гимараеш (Guimaraes Castle) се счита за един от на митичните на територията на Португалия. Като такъв той е и популярна туристическа дестинация, защото историческата му предопределеност го свързва неизбежно с зараждането и оформянето на португалската нация. В действителност замъкът Гимараеш често е наричана "люлката на нацията", защото той е разположен там, където е роден и израснал Д. Алфонсо Хенрикес и където той планира битките за независимостта на провинция Португалия през 12 век. След тях той става и първият португалски крал.

Историята на замъка Гимараеш започва през 968 г., когато графиня на Галисия – Д. Мадонна Диас разпорежда конструирането на крепостта, чиято главна мисия ще е да защитава местното население и съществуващия манастир от набезите на викингите и норманите откъм брега и от арабите, които нападали от юг.

През 11 век укреплението Гимараеш имало масивна отбранителна структура. По това време граф Хенрике приема управлението на тукашната провинция, което му е поверено от крал Алфонсо VI от Леон. Съществуващата кула и стената били подсилени и допълнени с нови допълнители наблюдателици, укрепителни стени, като същевремено е подсилена и оригиналната оградна стена.

През 1129 г. Д. Алфонсо Хенрикес провъзгласява независимостта на Португалия, след което замъкът Гимараеш става главна арена на няколко битки, включително и тедна срещу армията на майка му, който била на страната на противниците, независимо, че вътрешно желаела да види независима Португалия.

Guimareas

С появата на артилерията, замъкът Гимараеш вече е твърде старо укрепление, за да устои и е изоставен за няколко века. За известно време Гимараеш е използван като затвор, хамбар и ловно помещение. През 1910 г., този замъкът Гимараеш е обявен за национален паметник на Португалия. През 1937 г. Националната служба, отговаряща за поддръжката на сградите и паметниците стартира мащабна реставрация. След нея, на 4 юни 1940 година Гимараеш е официално открит за обществени посещения.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати