Замъкът Килчърн

22.11.2010
Kilchurn Castle

Замъкът Килчърн (Kilchurn Castle) представлява вдъхваща страхопичитание крепостна постройка, разположена на североизточния край на езерото Лох Ави, в област Ейгрил и Бут в Шотландия. Сегашният вид за Килчърн не излъчва достолепието на някогашната внушителна постройка. Макар и потънул в руини замъкът е доста атрактивен за любителите на красивата природа и историческите забележителности.

Руините на замъка Килчърн стоят днес на съвсем малък остров насред езерото Лох Ави – на същото място, където през 1450 година са положени основите на двореца. Островът е малко по-голям от реалните мащаби на замъка Килчърн . Някой исторически източници твърдят, че замъкът е бил достъпен единствено по подводен или плиткопостроен мост от брега. Доказателствата сочат друго обаче. През 1817 година езерото е било източено за почистване на дъното и от снимкови материали ясно се вижда, че няма свързващ мост между замъка Килчърн и сушата.

През 1681 г. за замъка на малкото островче се настанява сър Джон Кемпбъл, който получил титлата на пръв граф на Брийдълбейн. Неговата главна задача през 1689 г. била да се възползва от сътресенията на местните владетели. С тази цел той отделя голяма част от времето си през 1690 г., за да превърне замъка Килчърн в стабилна казарма, побираща около 200 войници. По това време е издигнат и ге-образната постройка в северната част на укреплението.

През 1760 г. замъкът Килчърн е силно повреден от мълния, след което е напълно изоставен. В наши дни той е под грижите на асоциацията, отговаряща за историческото наследство на Шотландия. Макар и в руини достойнствата на замъка Килчърн могат ясно да се видят при една разходка по брега на малкото островче. Тази постройка от 15 век изглежда различна от всеки отделен ъгъл на наблюдение.

Баракообразните постройки са в ярък контраст с масивната средновековна кула на южната страна на крепостта. Именно тя пострадва значително при поразяването на мълнията. След този удар част от върха на кулата пада във вътрешния двор. Ако видите на живо гледката на все още стоящият каменен къс, може да придобиете представа за реалните грандиозни мащаби на удара.

Езерото Лоха Ави е едно от най-приятните места за отдих в Шотландия. Тук има добре подсигурена туристическа база, както и доста добри условия за различни спортове, като риболов, плуване и т.н.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати