Замъкът Искар

22.11.2010
Iskar Castle

Замъкът Искар (Iscar Castle) е разоложен в малкото едноименно испанско селце, което се намира в провинция Валядолид, която пък е част от автономната област Кастиле и Леон. Замъкът или по-скоро руините на Искар стоят високо на един хълм, от който се открива доста приятна гледка към долунамиращото се село и областта около него.

Първият замък на мястото на днешния Искар е издигнат от маврите. За първи път за него се споменва в една арабска хроника, която го описва като ключова мавританска база за нападение на християните и тяхната територия през 939 г. През 11 век крепостта е била собственост на благородник от провинция Бургос – Алвар де Миная, който бил лейтенант от армията. Предполага се, че най-вероятно той е изравнил района и е реконструирал вече съществуващата крепост Искар.

Конструкцията на замъка Искар е доста интересна с петоъгълния си архитектурен план, като е издигната от прецизно дялани камъни. Ъгълът на крепостта е увенчан с фамилния герб на собствеиците на Искар по време на 15-тото столетие. Те били Дон Педро де Авеланеда и съпругата му Катерина Веласко де Мендоса.

Входът, който се намира на повдиганто място е бил подсилен и охраняван от три масивни и здрави кули. Те били издигнати плътно една до друга, като образували изключително здравата дефанзивна система а крепостта Искар, която имала за цел да охранява и пази каменното стълбище отпред, както и подвижния дървен мост, който за нещастие днес не може да се види.

Останалата част от замъка Искар е съставена от ограждения от стени и кули. В някои от тези кули днес могат да се видят малки правоъгълни стъкла, които кореспондират с артилерията от 16 век.

Днес походът към замъка Искар е една много авантюристична туристическа раходка. Въпреки нелекия преход, когато се доберете до хълма, където е построена изначалната мавърска крепост, ще усетите, че от тази височина сякаш може да се контролира всичко. Това едва ли наистина е така, но поне пък гледката от Хълма на замъка Искар ще се запечата завинаги в паметта ви.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати