Замъкът Толедо (Toledo Castle)

09.02.2010
Toledo Castle

Удивителните и мащабни останки на замъка Толедо са една от онези гледки, пред които не може да остнае равнодушен никой, който разбира достойнствата на миналите времена. Руините на замъка Толедо се издигат величествено на малък хълм, който доминира над малко едноименно селце. То е разположено на около 20 км в югоизточна посока от град Толедо, в едноименната испанска провинция.

Смята се, че замъка Толедо най-вероятно е построен от маврите. За първи път за тази масивна крепост в първообраза й, когато тя е била е толкова голяма и мощна, се споменава през 848 и 854 година. По това време крепостта става арена на ожесточени битки между войските на емира на Кордоба (Emir of Cordoba) и бунтовниците от Толедо.

Според една легенда името на крепостта произлиза от една испанска дума, която означава „на зъберите на Ел Сид” ("The battlements of El Cid"). Ел Сид е много известен испански кон, който играе голяма роля по време на битките при Реконкуиста. По-вероятно е обаче името на замъка Толедо да идва от латинската дума "almonaster", която означава манастир. Маврите са наричали тукашната си крепост "ribat", което е тяхната дума за манастир. По онова време крепостта е била обитавана от мавритански монаси-рицари.

Крепостта Толедо попада в ръцете на крал Алфонсо IV (King Alfonso IV), като част от зестрата на жена си - принцеса Заида (Zaida). През 1086 г. кралят дарява замъка на Архиепископа на Толедо. През 14 век значителни реконструкции и подсилване на крепостта прави архиепископ Don Pedro Tenorio (Don Pedro Tenorio).

По-късно португалският претендент за престола - граф Алфонсо от Хихон (Count Alfonso of Gijon), бил затворен в замъка по заповед на крал Хуан l (King Juan I), който бил владетел на Кастилия. На 11-ти август 1809 година замъкът служи като убежище за испанските войски под командването на генерал Венегас (Venegas) по време на битка срещу френските войски. Този сблъсък завършва с победа на французите, които дават около 2000 жертви, а около двойно повече испански войници загиват покрай Толедо.

Във вътрешността на замъка Толедо могат да се видят останките върху дефанзивните стени на 2 квадратни и три овални кули. Освен останките на наблюдателните постройки, отвъд зашитните стени на крепостта са останали руините на триетажно квадратно укрепление и няколко цистерни.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати