Замъкът Калахора (La Calahorra Castle)

17.09.2010
La Calahorra Castle

Замъкът Калахора (La Calahorra Castle) е необикновена мавританска крепост, която с един романтичен жест се превръща в прекрасен възрожденски дворец, като подарък от един влюбен мъж за съпругата му. Замъкът Калахора и неговата импозантна фасада доминират от възвишение над едноименния испански град, който се намира в платото Маркюесадо. Разположен в северното подножие на Сиера Невада (Sierra Nevada), Калахора се счита за един от най-емблематичните и интересните замъци на испанския район Андалусия.

Замъкът Калахора има славата на един от първите италиански ренесансови дворци, които са изградени тогава извън пределите на страната. Той също така е първият, който се появява с тези архитектурни особености в Андалусия. Построен между 1509 и 1512 година на мястото на бившо мавританско укрепление. Издигнатия през 18 век дворец Калахора е плод на работата на двама архитекти – кастилския майстор Лоренцо Васкез и италианеца Микеле Карлоне.

Атрактивните четири кули на Калахора, които напомнят огромни солници, се открояват на фона на червената почва, върху която се издига замъка. Цветът й се дължи на голямото количество желязна руда, което се съдържа в нея. Интериорът на двореца също е необичаен. Той се откроява с невероятната си пищност, която ясно се вижда във вътрешния двор, който е красиво украсен с „щедра” ренесансова колонада. Колоните са деликатно гравирани с мраморни елементи.

Calahorra Castle

Замъкът Калахора се намира само на няколко мили в посока изток от пътя, който стига до Алмериа. Днес той е отворен за обществени посещения, като работи обаче единствено в сряда от 10 до 13 ч. и от 16 до 18 ч. Замъкът и селцето под него са прекрасно място за селски туризъм или пешеходни разходки. В самото село има и доста възможности, които ви позволяват да пренощувате и да прекарате приятно няколко дни.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати