Замъкът Карнарвън (Caernarfon Castle)

17.07.2010
Caernarfon Castle

Замъкът Карнарвън (Caernarfon Castle) е един от най-впечатляващите от всички замъци на територията на Уелс. За разлика от повечето средновековни крепости, Карнарвън не се отличава със стабилна дефанзивна или офанзивна структура. Той по-скоро е замислен като символ на английското надмощие над уелските територии и народ. Карнарвън е построен в едноименния уелски град, в южния край на пролива Менай (Menai Strait), на брега на река Сионт в северозападната част на Уелс, като стои на 8 мили югозападно от Бангор.

Крепостта Карнарвън е издигната по време на нашествията на Едуард I в териториите на Уелс през 1283 г. Мястото се сторило отлично и стратегическо за построяване на крепост, затова английският крал разпоредил издигането на Карнарвън. От тук той можел лесно да упражнява контрол – и към плодородните земи на Англеси, и към северното крайбрежие и западния бряг на Уелс чрез пролива Менай.

Карнарвън е част от т.нар „Железен пръстен” от замъци, издигнати от Едуард I, но единствено този на пролива Менай е построен на брега. Главната цел била доставките да стигат директно до тук по вода. Английският крал изградил и изцяло нов град около двореца Карнарвън, като разрушил напълно всички уелски постройки. През Средновековието замъкът е бил защитен от две страни с вода, а другите две били подсигурени от градските стени. През 19 век обаче районът около реката е запълнен с вода, за да се разшири пристанището на Карнарвън.

Наследникът на Едуард I принц Едуард (по-късно крал Едуард II от Англия) е роден именно в замъка Карнарвън. Според една легенда, кралят обещал на жителите на Уелс, че ако му се роди син, ще го нарече „принцът, който е роден в Уелс и не знае нито дума английски.”.

Caernarfon

Днес замъкът Карнарвън е един от най-атрактивните дворцови комплекси на територията на Уелс, като привлича хиляди туристи годишно. В него може да видите Орловата кула, Кулата на Кралицата, Кулата Чембърлейн и Черната Кула. Всяка от тях е изградена на няколко етажа и има самостоятелен параклис, което в миналите векове е било демонстрация на високопоставеност и надмощие. Днес в двореца Карнарвън се помещава интересен исторически музей.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати