Замъкът Кардиф

25.04.2010
Cardiff

Замъкът Кардиф (Cardiff Castle) е разположен в центъра на едноименната столица на Уелс, която се намира в южната част на страната. На пръв поглед е някак странно в този съвременен забързан град да се намери място за толкова ценен исторически паметник, но това е факт. Замъкът Кардиф е невероятен пример за средновековна крепост с типичната викторианко готическа архитектура. Столицата на Уелс е разположена на Бристолския канал и се счита за вторият най-голям търговски център на Острова след мегаполиса Лондон.

Замъкът Кардиф буди противоречиви мнения. Някои смятат, че това не може да е истински замък, защото конструкцията му е твърде нова. Безспорен факт е обаче, че че това е единствената сграда във Великобритания, която обединява архитектурни стилове от различни епохи.

Крепостта в центъра на Кардиф представлява комбинация от римски форт, класически нормански замък и готическо-викторианска реставрация, извършена в средата на 19 век. Отвъд средновековните стени на Кардиф няколко пъти в годината уелската доброволческа армия организира нещо като изложения, за да запознае публиката с дейността си.

Историята на крепостта Кардиф започва още от древността, когато защитни укрепления са построили тук римляните, които завладяват земите на днешен Уелс в първите векове от новата ера. От онези времена идва и името на града. На уелски Кардиф означава "Фортът на Дидиус", кръстен на Аулус Дидиус, който е римският генерал, оглавявал завоевателния поход през 43 г. от н. е. Малко по-късно тукашните земи попадат под владение на норманите.

Сегашният вид на замъка Кардиф е заслуга на третия маркиз на Бют, който е и последния му собственик. Именно той отпуска финанските за основната реставрация на двореца в края на 19 век. Проектът е дело на известния архитект Уилям Бърджис, който е погрижил и за пълното обновяване на интериора. Бърджис хвърлил доста години работа върху замъка Кардиф, но резултатът от труда му и до ден днешен получава признание от посетителите на крепостта.

Cardiff Castle

Днес Кардиф е отворен за обществени посещения почти през цялото време на годината. Освен да видите богато украсените стаи, не пропускайте и да се изкачите на върха на крепостната кула, за да видите поразяващата гледка отгоре. В замъка Кардиф редовно се провеждата редица рок концерти и спектакли, на които присъстват повече от 10 000 души. През юни 1998 г. тук изнася концерт бандата Стереофоникс, а през 2002 г. Грийн Дей радват почитателите си с концерт отвъд стените на замъка Кардиф.

3.9
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати