Замъкът Скоклостер

14.01.2011
Замъкът Скоклостер

Замъкът Скоклостер (Skokloster Castle) е удивително красив дворцов комплекс, разположен край езерото Меларен, което се намира само на няколко мили извън град Упсала в шведското графство Упланд. Този невероятен бароков дворец е един от емблематичните паметници, които са останли на територията на страната от времето, когато Швеция е една от най-мощните държави в Европа.

Скоклостер се намира между Стокхолм и Упсала и днес е една от основните туристически забележителности на северноевропейската страна. Построен между 1654 и 1676 година Скоклостер няма как да изневери на актуалната по това време барокова архитектура. Тъй като собственикът на двореца - генерал Карл Густав Врангел, починал през 1676 г. в замъкът Скоклостер остава така и недовършен.

Като доказателство за това днес може да посетите двореца и по-специално банкетна зала, която все още остава така, както е била през онази година на смъртта на собственика – дори инструментите, с които са работили строителите стоят още в залата. Те напуснали работното си място в момента, в момента на смъртта на Врангел, защото се притеснявали, че няма да има кой да плати труда им.

Днес във вътрешността на Скоклостер може да видите удивително запазени и автентични и останалите зали от двореца. Те изглеждат така, както са изглеждали преди повече от 300 години. Врангел и останалите собственици на Скоклостер били все колекционери – събирали военни принадлежности, като брони и оръжия, книги, сребърни предмети и текстилни платна, както и някои артефакти от Южна Америка. Всичко в замъка Скоклостер е оставено така, както е било в края на 1700-ната година.

Skoklosters Castle

С това огромно автентично разнообразие от вещи и предмети на изкуството, Скоклостер е единственият дворец на територията на Европа, който може да предложи на своите посетители такава богата експозиция от 17 и 18 век. В луксозните и пищни барокови зали може да видите още колекции от порцелан, красиви картини, посуда, стъклени предмети и интересни барокови мебели.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати