Замъкът Екенас

15.01.2011

Замъкът Екенас (Ekenas Castle) е един от дворцовите шедьоври на територията на Швеция. Разположен малко по-наюг от столицата Стокхолм и на 20-тина километра в източна посока от град и община Линкьопинг, замъкът Екенас е същински ренесансов скъпоценен камък. Той е разположен на скалите на брега на някогашно езеро, което днес е пресушено. Екенас се счита за един от най-добре запазените замъци от 17 век на територията на Шеция.

Замъкът Екенас е построен по нареждане на Педер Банер за период от 14 години – между 1630 и 1644 година. По рано на мястото на днешния дворец е съществувала крепост, издигната през 14 столетие. Някога езерото около хълма, върху който се извисява възрожденския Екенас, е служело като естествена защита. То обаче е пресушено през 19 век, за да се създадат повече обработваеми площи в района.

Замъкът Екенас

Първоначалният проект на замъка Екенас е бил като военно укрепление с подобаващия за такива структури ограден ров. Освен защитните съоръжения замъкът е проектиран и с три високи кули. По време на царуването кралица Кристина големи площи от земите, прилежащи към Екенас са дарени на аристокрация, което означава, че доходите на короната са били значително намалели по това време. Допълнително собствениците били затънали в дългове, заради войните.

През следващите векове собствеността върху замъка Екенас се сменя постоянно, като е продавана и наследявана от различни благородници. По време на Втората световна война, дворецът Екенас е използван като военна къща за нуждите на армията. През последните двадесет години конструкцията на замъка претърпя основен ремонт, в резултат на който Екенас днес е един блестящ пример за луксозен дворец от Възраждането.

Посетителите на замъка могат да видят автентични мебели, кили и всякакви вещи, които датират от последните три века. Посетителите на замъка могат да разберат повече и за историята на замъка и региона, която е допълнително разнообразена от разкази и легенди за зли духове.

Днес Екенас е частна собственост на семейство Бергенгрен, като за последните няколко века дворецът винаги е бил частен имот. Той е достъпен за посетители почти целогодишно, но залите и стаите на Екенас са отворени запосещения само през лятото. Понякога в дворцовия комплкс на екенас се провеждат различни средновековни фестивали.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати