Замъкът Франкенщайн

15.01.2011
Франкенщайн

Само името на замъка Франкенщайн (Frankenstein Castle) е достатъчно, за да събуди зловещи мисли и страх. Този средновековен немски дворец обаче не е нищо повече от мястото, където популярната писателка Мери Шели, авторка на прословутия едноименен роман, отсяда, за да пренощува. Докато спи тя сънува своя главен герой, който в последствие решава да нарече Франкенщайн.

Замъкът Франкенщайн се намира близо до немския град Дармщат, който е на около половин час път от Франкфурт, в област Хесен в Германия. Петнадесет минути по-на юг от града, по виещият се път може да стигнете до планината, където се извисяват руините на двореца Франкенщайн. Кацнал на живописен хълм, от замъка се открива невероятна панорама към разположената по-долу равнина на река Рейн. Само на три мили южно от Дармщат, Франкенщайн е едно забулено в тайни и мистерии средновековно леговище...кои знае на какво.

Планината, върху която е издигнат замъкът Франкенщайн се нарича Лангенберг. Първоначалната крепост на този хълм е построена през 10 век. Настоящият замък конструиран в началото на 13 век, а през следващите две столетия регулярно са прибавяни различни части. В края на 1600 г. замъкът Франкенщайн, който дотогава е служел за резиденция, е изоставен и обречен на разруха. За известен период от време той служел като затвор, след което обаче е окончателно изоставен. Днес все още са успели да се запазят някои стени, една кула, която не е в много добро състояние и един параклис, за който се говори, че е обитаван от духове.

Замъкът Франкенщайн е бил резиденция на графовете на Хесен-Дармщат през 1662 година. Писателката Мери Шели е решила да използва името на двореца за световноизвестния си роман Франкенщайн , след като пътувала през региона и е посетила Еберщат (днес квартал на Дармщат), както и замъка на хълма, който я е вдъхновил. През 16 в. Лорд на име Конрад Дипел фон Франкенщайн населявал този легендарен замък.

Очевидно лордът продал душата си, за да получи вечен живот. Тъй като той вече не е сред нас, можете да си представите как е заплатил за сделката. След като в началото на 19в. посетила замъка Мери Шели е използвала този декор, като вдъхновение за прочутия си роман. Според една местна история замъка "Франкенщайн " е свързан с името на алхимик от 18-и век - доктор Йохан Конрад Дипел. Той бил обвинен, че краде трупове от гробищата, за да си прави експерименти с тях.

Днес замъкът Франкенщайн е популярно място за разходки през уикенда. Стръмният път нагоре до двореца пък е обикнато място от много колоездачи. В самия Франкенщайн има приятен ресторант, в който доста често се провеждат и сватбени тържества. Руините на замъка са популярен фон за много готически сцени и фотографии.

4.1
Общо 8 гласували
5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати