Замъкът Knappogue

12.12.2010

Замъкът Knappogue (Knappogue Castle) заедно с неговата удивително красива оградена градина се намира в ирландското графство Клеър, което е част от югозападното крайбрежие на британската държава. Построен в средата на 15 век, Knappogue е отличен пример за крепостна кула, използвана през вековете както за фон и арена на множество битки и сблъсъци, така и като фамилно владение.

Тази удивителна средновековна постройка е издигната през 1467 година от Sean MacNamara и през следващите години и векове е белязана от дълга и интригуваща история. През 1571 г. замъкът-кула Knappogue става основно седалище на клана МакНамара, които били графове на Западен Clancullen.

Замъкът Knappogue

През 1641 г. замъкът става център на въстание, ръководено от тогавашния му владетел от клана МаkкНамара. След бунта имението остава притежание на фамилията, но това се променя през 1659 година, когато парламентът на Кромуел дава Knappogue на Артър Смит. През 1670 година монархията отново е въстановена и замъкът Knappogue преминава в ръцете на правовите си собственици от клана МакНамара.

За следващите близо два века култа е стопанисвана от МакНамара. През през 1800 г. кланът решава да продаде имението си на Scotts, които предприемат мащабни ремонтни и реставрационни дейности по структурата на Knappogue . Собственикът се сменя отново през 1885 г. и тогава лорд Dunboyne продължава разширяването на крепостта. През 1996 г. последните обитатели на Knappogue – сем. Андрюс, които са авторитетни американски архитекти, продават кулата на благоустройствения клон на Shannon Development, които искат да съхранят Knappogue като важен културно-исторически паметник.

Днес замъкът Knappogue е реставриран в оригиналния си вид от 15 век. Всяка година от април до октомври в рамките на имението се провеждат средновековни банкети. През тези месеци замъкът Knappogue се оглушава от много песни, танци, веселби със средновековен привкус. Гостите на празника имат възможност да се насладят на множество автентични гозби и питиета, сред които и медовината, която е била обикната напитка на предците им.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати