Дворецът Cesvaine

27.04.2010
Cesvaine

Дворецът Cesvaine (Cesvaine Palace) сякаш е излязъл от приказките. Невероятно красив, магнетичен и колоритен, Cesvaine е разположен в едноименния латвийски град, в областта, наречена Мадона. През 2001 година замъка Cesvaine получава титлата „Замък на мечтите”, която се дава от членовете на организацията „Туристически замъци и дворци в Латвия”. В наши дни на територията на красивия замък е изграден исторически музей, разказващ подробно за местната история през вековете, както и гимназия, в която се обучават близо 600 ученика.

Всъщност това, което може да се нарече автентичния замък Cesvaine представлява днес само оскъдни развалини и руини, които се намират в непосредствена близост до атрактивната за любителите на замъци съвременна постройка. Останките са от средновековна крепост, която е служела за седалище на местните епископи и по-специално на архиепископа на Рига. През 1633 година замъкът Cesvaine е описан в една шведска документация като крепост със силни дефанзивни укрепления.

На нейно място през 1896 година немски барон Емил фон Вулф издига неоренесанова ловна хижа, която е построена в бляскавия късен стил Тюдор. Проектът по построяването на новия Cesvaine е възложен на немския архитект Х. Гийзебах, а подекорацията са работили майсторите Дънклаг и В. Гизеке.

В действителност основите на новия неоренесансов дворец са положени през 1890 година, като Cesvaine е издигнат за период от седем години. Резултатът що се отнася до замъка Cesvaine е повече от сполучлив.

Днешният замък Cesvaine запазва в архитектурно отношение някои готически елементи. Той е неповторимо красив, романтичен и очарователен с живописните си прозорци, кули и кулички с най- различни форми и размери, високи декоративни комини и стръмни покриви, които са характерни черти за този стил. Изоставяйки всички форми на немското ренесансово строителство, архитектът Гийзебах създава едно нестандартно произведение, от което блика едновременно благородна струя и приветливост. Замъкът Cesvaine по нищо не напомня за строгите и хладни крепостни постройки, които са достигнали до днес от този период.

Хармоничният Cesvaine е построен от разноцветни камъни, като архитектът му умело борави с принципа на контраста. Фасадата е обогатена с балкони и впечатляващи фронтони, като е запазено средновековното й лице. Замъкът Cesvaine е забележителен не само със стила си, но и с качеството на конструкцията си. През 2002 година замъкът Cesvaine търпи сериозни поражения след опустошителен пожар, който съсъпва голяма част от втория му етаж. След него гимназията не функционира.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати