Замъкът Ашби

11.02.2011
Замъкът Ашби

Замъкът Ашби (Ashby Castle) е великолепно английско имение, излъчващо аристократизъм, изтънченост и типичната за английските благородници маниерност. Замъкът Ашби се издига величествено над строго аранжиран английски двор в областта Нортхамптъншър, която е разположена в югоизточната част на страната. Непосредствено до самия Ашби се намира едноименното историческо селце, което някога е създадено, за да обслужва нуждите на имението. В селото Ашби има около 134 души, както и само един пъб, който предлага и няколко стаи за туристите в района.

Основите на замъка Ашби са положени от Хенри Камптън, който бил 1-ви барон на Комптън през 1574 година, а в последствие имотът е наследен от неговия син, графът на Нортхемптън . Любопитен факт в историческото досие на замъка Ашби е едно посещение на английската кралица кралица Елизабет I, която има престой в имението през 1600 година. В началото на 17 век Замъкът Ашби е бил в своя апогей като процъфтяващо имение на крал Джеймс и неговата съпруга. Докоментирани източници разказват как в замъка Ашби през 1605 година работят около 83 прислуги, трима придворни музикани и един градинар.

Днес Замъкът Ашби е частен имот на графа на Капмтън, като семейството му и той продължават да живеят в замъка. Самият дворец не е отворен за обществени посещения, но е възможно да се раходите из красивите градини около Ашби и да му се насладите само отвън, което определено не е малко предимство. В рамките на имота влизат и дълъг една миля път, както и едно игрище за крикет, който е обикнат от английската аристокрация спорт от векове насам.

От 1984 до 1992 година Замъкът Ашби ежегодно е домакин на Християнския музикален фестивал Грийнбелт. През юли месец 2000 година предните градини на замъка Ашби стават арена на два последователни концерта на открито на сър Елтън Джон. Дворецът не губи своя културен облик, като през последните години по традиция тук изнася различни представления една аматьорска театрална група, съставена от жители на околните села.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати