Замъкът Божнице

24.04.2010
Bojnice Castle

Замъкът Божнице (Bojnice Castle) е една атрактивна средновековна крепост, която се намира на територията на Словакия. Огромното културно и историческо значение на Божнице е обословено от факта, че той е една от най-старите, най-ценните и забележителни словашки крепости. Той е особено впечатляващ с неговата архитектура, напомняща пирамидална форма и кръгли кули.

Днес в замъка Божнице, който се счита от мнозина за един от историческите символи на цяла Словакия, през цялото време на годината се организират различни експозиции и изложби, свързани предимно с исторически тематики или просто с изкуството.

Една от най-големите атракции за посетителите на замъка Божнице е възможността да вземете участие в ловна хайка, придружена от соколи. Ловът със соколи се е практикувал по тези места векове назад във времето.

Още безброй интересни неща може да научите или видите в Божнице, сред които и възможността да видите най-старата липа в Словакия. По традиция тук всяка година се провежда и международеният Фестивал на Духовете и спиритуализма, който е доста атрактивно мероприятие, ако уцелите правилното време в годината.

Първите исторически сведения за съществуването на замъка Божнице датират от далечната 1113 година. В един документ, който се пази в абатството “Зобор” пише на латински език, че крал Коломан потвърждава че имотът е вече официална собственост на бенедектинския манастир” St. Hypolita”. Тази обител е разположена в горната част на Нитра, което се намира в западна Словакия.

Най-изначалната крепост на мястото на днешния внушителен замък Божнице е била издигната и цяло от дървени материали, а още преди нея в тази северна част на Словакия също е имало укрепена постройка.

Замъкът Божнице

През 13 век тогавашните собственици на Божнице внасят значителни промени по структурата, като след тях укреплението придобива рамките на истински дворец. Днес замъкът божнице е невероятен и впечатляващ със своите островърхи кули, както в главната част на замъка, така и по масивното външно укрепление, което я обгражда.

В наши дни замъкът Божнице привлича годишно около 200 000 посетители от цял свят. Любопитен факт е, че Божнице се превръща в естествен декор на популярната екранизирана приказка „Фантагиро”. Ежегодно в романтичната обстановка на замъка Божнице се провеждат редица фестивали, най-интересните и атрактивните от които са Международният фестивал на духовете и призраците, както и традиционния летен музикален фест.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Maria Mileva
Maria Mileva
17.03.2012 20:35
Замъкът се казва Бойнице, не Божнице.Много е красив и си струва да се види дори няколко пъти!
0
0