Манастирът Банц

07.08.2010

Манастирът Банц (Banz Monastery) известен още и като замъка Банц е бивш бенедиктски манастир, разположен в долината на река Майн в немската област Горна Франкония. Това е едно уникално природно кътче, наситено с над 900 години бурна история, което задължително трябва да посетите, ако се намирате в тази част на Германия. На срещуположната страна на реката се намира замъкът Щафелберг (Staffelberg castle), който е емблема на град Bad Staffelstein – някогашно седалище на франконските царе.

За манастира започва да се говори в далечната 1070 година, когато контеса Алберада и нейният съпруг – Херман оф Вохбург решават да дарят своя средновековен замък на хълма Банц на Бенедиктския орден като манастирски комплекс. Манастирът Банц се счита за най-старият по течението на Майн.

Манастирът Банц

В края на Средновековието, през 1505 година обителта е разрушена до основи, след един пожар по време на Тридесетгодишната война. Повече от 100 години реставрационни дейности са били нужни за да се възстанови напълно конструкцията на манастира Банц.

Според историческите хроники, когато той е завършен и официално осветен през 1719 година, красотата му е надминала всички очаквания. И до ден днешен Банц се смята за уникален пример за барокова архитектура.

В началото на 19 век обителта спира да функционира като манастир и е превърната в кралска резиденция. Поради секуларизация през 1802 година монасите са изгонени, а тук идват баварските царе по време на своите летни почивки.

След този повратен миг в историята на манастира Банц, той се трансформира в дворец и се превръща в място за срещи на много височайши особи, както и лобно място на известни творци. Множество исторически фигури на Германия, както и няколко руски царе са идвали на посещение в Банц.

По време на Втората световна война замъкът Банц е превърнат във военна болница, а в следвоенните години бароковата сграда служи за старчески дом в продължение на няколко години. От началото на 80-те години на миналия век бившия манастирски комплекс Банц е притежание на Hanns-Seidel-Stiftung и се превръща в модерен Образователен център.

Днес замъкът Банц е превърнат и в атрактивна туристическа забележителност. Той е любима дестинация на много семейства с деца най-вече заради близостта му с комплекса Wald-Klettergarten. Той представлява парк, превърнат в интересно място за катерене, спускане с въжета и развиване на катераческите умения.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати