Манастирът Палчо

16.01.2011

В южната част на Тибетския автономен район, на северния бряг на горното течение на река Нианг Чу (Nyang-Chu River) , се намира внушителната крепост Гианце. Тя доминира от своя хълм над едноименния тибетски град, който е забележителен с още един религиозне паметник – манастирът Палчо.

Манастирът Палчо

Известен още и като манастира Палкхор (Palkhor) или Shekar Gyantse, тази постройка впечатлява с овалната си архитектура, която е съчетание от няколко източни стила в строителството.

Манастирът Палчо се намира на 230 км на юг от Лхаса и на около 100 км източно от Шигатсе (Shigatse). Манастирският комплекс с неговите множество постройки (с изключение на манастира Tsuklakhang) се счита за най-големият подобен комплекс в цял Тибет.

В него влиза и впечатляващият храм Кумбум (Kumbum) – уникална със своята архитектура и структура постройка, с овална форма, с общо 108 параклиса, подредени в 4 етажа.

Най-ранната история на манастира Палчо може да се проследи до 9 век. В онези далечни времена тук е живял Pelkhor-tsen, син на Лангдарма (Langdarma) и антибудистки владетел в Тибет. Самият град Гианце е основан някъде през 14-ти и 15-ти век. По това време са изградени и голяма част от будистките паметници в Старата крепост (Dzong), след които са издигнати и манастирите Кумбум и Пекор (Pekor monastery).

Манастирът Tsuklakhang е построен от княз Rabton Kunzang Phak между 1418-1425 година. От края на 15 век манастирския комплекс Палчо и района на Гианце започват да губят своята важност. От британското нападение на Гианце през 1904 година и масовото избиване на тибетците тук Палчо получава доста вреди, които в по-късен етап са реставрирани.

През 1959 г. китайското нападение по време на т.нар. Културна революция частично разрушава Палчо, но комплексът отново е реставриран след това. Преди този повратен момент след средата на миналия век в манастирът Палчо има цели 1520 монаси, но сега те наброяват по-малко от 80.

Днес Палчо съчетава в архитектурно отношение 3 азиатски стила – Хан (Han), тибетски и непалски. Особено важен за тибетският будизъм е храмът Pelkhor Choede, защото в него се помещава културата едновременно на три секти - Sakyapa, Kadampa и Gelugpa.

Друга забележителна постройка в Палчо е Bodhi Dagoba, която има височина от около 32 метра. Тя е издигната на девет нива, като има 108 порти и 76 параклиса и храмове. Bodhi Dagoba се счита за символ на целия манастирски комплекс и именно той е храмът Кумбум.

Известен е още и като Храма на десетте хиляди Буди, защото в него има огромен брои фигури на Бога – всички в различни размери, различна окраска. Храмът е впечатляващ и с красивите си стенописи, които описват житието на Буда. В манастира Палчо се допускат туристи срещу входна такса от около 40 CNY, като всеки желаещ да влезе с фотоапарат или камера в комплекса трябва да заплати 15 CNY.

4.1
Общо гласували: 7
5 4
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати