Манастирът Четатуя

09.01.2012
Манастирът Четатуя

Румънският манастир Четатуя (Cetatuia) е православен манастир, който се намира в град Яш (Jassy). Първоначално манастирът е бил изграден като укрепление за защита от нападения на вражески настроени групи. Манастирът е построен през 1672 година от тогавашния румънски владетел Георге Дука (Gheorghe Duca), който е бил принц на Молдова (Moldavia). Външните стени на манастира са снабдени с укрепления и кули по ъглите.

В манастира, зад стените му, има килии, кухня, абатство с магерница, изби за вино, което се прави от гроздето на манастирското лозе. В манастира има също така и впечатляваща турска баня. Турската баня е квадратна, с полусферичен купол, върху който се издига кула с осем прозореца.

В южната част на манастира е разположена готическата стая, известна като Лейди Анастасия (Anastasia), която е известна с това, че подземието й според слуховете води към кралския двор посредством тунел. Според исторически данни това е просто легенда, тъй като е невероятно да се построи тунел, който да прекосява територията на Балуи (Bahlui), известна като езерото на жабите, която постоянно е наводнена.

От архитектурна гледна точка, църквата на манастира се смята за копие на Църквата на трите йерархии, която е построена през 1639 година.

В пределите на манастира се намира гробницата на владетеля Георге Дука, на дъщеря му, брат му и сина му. През 1682 година в манастира била разположена печатница, в която са отпечатани редица книги за църквите в Ориента. За да работи печатницата добре, са били извикани монаси, които са знаели добре гръцки език. Те са работили под надзора на йеромонах Митрофан (Mitrofan), който след това става епископ на Хуси (Husi).

Манастир Четатуя, Яш, Румъния

Музеят на манастира е основна туристическа атракция, заедно с кулата, която е известна с името Вечерята на поклонника. Оттам се открива великолепна гледка към град Яш. Празникът на манастира е на 29 юни - празникът на Светите апостоли Петър и Павел (Peter and Paul).

Красивият манастир Четатуя е разположен до гора и хълм, който носи същото име. Манастирът е истинско произведение на архитектурното изкуство по времето на феодализма. Той е пример за изкусните умения на прочутите молдовски майстори.

Стените на манастира често са били използвани като убежище за принцовете на Молдова и за армията, за да устоят на татарските нашествия. Стената на манастира е с височина седем метра, а ширината й е над един метър. Тя е изработена от масивен камък.

Църквата на манастира Четатуя, която носи името на апостолите Петър и Павел, е най-важният паметник на целия комплекс. В пределите на манастира има крепостни княжески къщи, а в къщата, в която са живеели принцовете, се помещава музеят на феодалното изкуство. Картините, представени в музея на феодалното изкуство, са с голяма художествена стойност. Сред творбите има не само впечатляващи платна, но също така и малки картини, а и изящни медальони.

Като архитектура църквата не излиза от рамките на традицията – тя има олтар, кораб, нартекс и портик, и апсидите й са с полукръгла форма, като всяка апсида има три прозореца. Има седем подпори, които подкрепят външните стени на църквата. Верандата на църквата е висока, е с правоъгълна форма.

Манастирът е изцяло реставриран и реновиран през осемдесетте години на миналия век, за да продължи да изпълнява ролята си на духовен оазис и да дарява с подкрепа всеки, който се нуждае от духовни наставления и просветление. Манастирът Четатуя е важна историческа атракция на град Яш, която привлича голям поток от туристи.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати