Абатство Сен Реми в Реймс

17.06.2013
Абатство Сен Реми в Рейнс

Във френския град Реймс се намира един манастир, който е играл изключително важна религиозна и политическа роля в живота на Франция. В него за първи път на официална церемония е приет френския крал Кловис в Християнството, с което се поставя началото на свещеното помазване на крале.

Това е манастирът на бившото абатство Сен Реми, който заради значимото си влияние в миналото, е обявен още през 1840 г. за исторически обект, а през 1991 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Първият епископ на Реймс, който всъщност става и първокръстител, Сен Реми, умира през 533 г. на завидната възраст от 96 г. Погребан е извън града, в малък храм, посветен на Свети Кростфър.

Той станал център за поклонничество сред пилигримите и се превърнал в църква, в която е пренесено тялото на Сен Реми. Днес то е на същото място, но във вече по-модерна постройка. През периода 750-760 г., тогавашния епископ на града поканва бенедиктински монаси, които да обучават местните пилигрими. Строителството на сегашната постройка започва през 1007 г., а на първи октомври 1049 г., когато е деня на Сен Реми, е осветена от папа Леон Девети.

През втората половина на 11 в. започва масово разпространение на практиката на култове към светците и светите мощи. Това се дължи на движението за църковна реформа през този период, което цели отделяне на влиянието на светската аристокрация, която завземала много от църковните постове и църковни имоти.

Движението се развивало благодарение на манастирите и монасите, които популяризирали култовете към светците, печелейки по този начин подкрепата на обикновените вярващи. Според Светият патронаж светците закриляли хората през целия им живот, а монасите в манастирите съхранявали светите мощи и реликви.

Абатство Сен Реми, Рейнс

За реликви освен тленните останки се считат и части от тялото, вещи и неща, които са използвани от светците. Реликвите може да са и неща, които в някакъв момент са се докоснали до истинските реликви. Според Римската църква е имало първа, втора и трета категория реликви.

Така манастирите, в които се съхранявали мощите или реликвите на някой светец придобивали много голяма популярност. Поклонниците изминавали големите разстояния, за да се поклонят на светците или да потърсят помощ за изцеление.

Мощите на Сен Реми в Реймс започнали да играят важна политическа и културна роля през 12 в. Кралската власт подкрепяла култа към Сен Реми, първокръстителя на Франция, който бил опора за монархическия авторитет.

Когато през 1124 г. немският император Хайрих рещил да нападне френските земи, тогавашния френски крал Луи Шести (1108-1137) отишъл да търси помощ от Сен Реми и посетил манастира на абатството. Там той поел лично хоругвата с изображението на светеца и я поставил пред войските си.

С този жест, той искал да предпази войските си и да им покаже, че лика на Сен Реми ще ги закриля, но също така това донася особено голяма популярност на Сен Реми, абатството и манастира му. От този момент много поклонници започнали да идват в манастира в Реймс, носейки му значителни материални придобивки във вид на подаръци и парични доходи.

В началото на 12 в. Абатство Сен Реми в Реймс е осъвременен и към църквата са добавени готически елементи. В периода 1170-1180 г. мястото на хора е обновено, както и западната част на църквата, без да се посяга на кулите от римските времена. През 1505 г. се извършва частична промяна на южната фасада. Днес главния кораб от девети век на бившото абатство, в което се намират и тленните останки на Сен Реми, очароват посетителите с автентичния си вид.

В Абатство Сен Реми в Реймс има малък музей, в който можете да научите още за историята на светеца, както и да разгледате негови икони, картини и лични вещи.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати