Манастирът в Сан-Савин-сур-Гартемп

17.07.2013
Манастирът в Сан-Савин-сур-Гартемп

Манастирът в Сан-Савин-сур-Гартемп (St-Savin-sur-Gartempe Church) се намира в сърцето на Поату, Франция. Той е част от голям манастирски комплекс, който е играл важна роля в историята на Франция и заради своя запазен вид и красивите стенописи на църквата му е обявен още през 1840 г за исторически паметник, а през 1984 г. е включен от ЮНЕСКО в списъка за световно наследство.

Не е ясно кога точно е започнат строежа на комплекса, но се предполага, че е през периода 747- 814 г., когато са открити телата на двамата братя Савин и Циприен, канонизирани по-късно за светци. Това откритие наложило построяването на храм, в който да бъдат съхранявани ценните реликви.

Тъй като построената църква се намирала в близост до замъка, тя и манастирските части успели да оцелеят по време на нападенията от викингите и през 11 - 12 в. целият комплекс бил непрекъснато разширяван, докато достигнал размерите, които виждаме и днес. През годините в църквата са оставяни на съхранение мощите на най-различни светци, което е свидетелство за голямата роля, която е играла в миналото.

Църковният комплекс на абатството включва в себе си основния манастир, църквата, жилищата на игумена и огромните и добре поддържани градини.

Може би най-голям интерес предизвиква църквата, защото тя има много внушителни размери и е често е наричана Романската Сикстинска капела. Построена е в романски стил през 11-12 в. благодарени на средствата, осигурени от графинята на Поату.

Великолепният й интериор поразява не само с богатата си украса, но и със силното естествено осветление, което идва от оставените на върха отвори, декорирани с красиви арки. С изключение на камбанарията, която е направена по-късно в готически стил, архитектурата е изцяло в римски стил.

Манастирът в Сан-Савин-сур-Гартемп, Франция

В църквата се намират изключително ценни стенописи, които са направени през 11 и 12 в., благодарение на събраните средства от монасите. Макари на толкова години те са доста добре запазени, като голяма роля за това изиграва Проспер Мериме, който през 1835 г. се заема с тяхната реставрация.

Криптата е посветена на двамата италиански братя Савин и Циприен, които са живели през 5 в., но са принудени да напуснат страната, защото са преследвани заради вярата си с Иисус Христос. След като умират в името на вярата си те са канонизирани за светци. Тяхното битие е показано сред многобройните стенописи в богато украсената крипта. Тук се вижда също и великолепният образ на Исус Христос, който е заобиколен от Дванайсетте апостола.

До манастира също се допускат посетители. Той е построен през 12 в. и се състои от огромна столова и голяма каменна стълба, водеща до спалните на монасите. Има и някои допълнителни санитарни помещения, които са прибавени на по-късен етап.

Можете да се разходите из градините на манастирския комплекс и да се отдадете на размисли или молитви, защото това място е изключително подходящо за това. Ако не сте религиозни просто починете на чист въздух, а сред огромната зелена площ ще можете да видите целият манастирски комплекс и да прецените по-добре величествените му мащаби.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати