Манастирът Сумела

04.04.2010
Шумела

Манастирът Сумела (Sumela Monastery) представлява един от най-старите християнски храмове на нашата планета. Изцяло изсечен в пещера в стръмни отвесни скали, той се намира в областта Трабзон (Trabzon Province) в североизточната част на Турция. Съвсем наблизо е и черноморският бряг на страната, а от височината на манастирската пещера се открива красива гледка към намиращата се на 350 м. по-надолу долина Алтъндере (Altındere).

Този манастир е създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Около него насред скалите растат внушителни черни борове, а доста често манастирът потъва в гъста мъгла. Най-лесно може да стигнете до тази част на Турция, като кацнете на летището в Трабзон или вземете ферибот до там.

Основите на Сумела са поставени през 386 г. по времето на император Теодосий I. Според преданията двама атински монаси - Варнава и Софроний, открили икона на Дева Мария в една от пещерите в околностите на Трабзон. Те решили да останат в местността и да построят храм. За тази легенда няма исторически доказателства, но това е официалната версия за възникването на храма.

Смята се, че иконата, която монасите открили, е нарисувана от Св. Лука. През следващите векове манастирът Сумела търпи доста разрушения и реставрации. Във вида, в който днес е запазен, той е бил реконструиран по византийско време, през 13-14 в. За самото му построяване са използвани нечувани ресурси за онова време, имайки предвид и сложното му местонахождение.

През 1340 г. император Алексии III решава да разшири манастира, като изцяло го реконструира. Неговата коронация се извършва именно тук, като в главната зала са запазени фрески, които илюстрират моментът на поемането на короната. През средновековните векове облагородяването на обителта със стенописи и църковни рисунки продължава.

При последните гръцко-турски разногласия след Втората световна война, гърците се налага да напуснат турската територия. Преди да напуснат обителта на манастира Сумела монасите спасяват всичко, което могат, като включително и иконата е скрита на сигурно място.

Историческото значение на Сумела и популярността му като туристически обект кара турските власти да отпуснат средства за реставрацията му през 90-те г. на миналия век.

3.9
Общо гласували: 8
5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати