Национален парк Фиордланд

01.10.2011
Национален парк Фиордланд

Националният парк Фиордланд (Fiordland National Park) е най-големият на територията на Нова Зеландия и един от най-големите в цял свят. Заемащ югозападния край на Южния остров на Нова Зеландия, Фиордланд е изключително ценна и разнообразна екосистема от планини, фиорди, езера, водопади, в която живеят редки животински видове. Нова Зеландия може да се похвали с цели 14 Национални парка, но Фиордланд остава най-мащабния и важен от тях. Националния парк Фиордланд е планинска област, в която океана се е врязал и е образувал дълбоки „ръкави”.

Защитената територия се разпростира на площ от 12 500 кв. км., а паркът е основан през 1952 г. Фиордланд заедно с разположения до него Национален парк Маунт Ейспринг (Mount Aspiring National Park) са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. В рамките на парка се намират двете най-дълбоки езера на Нова Зеландия, най-високия водопад и едни от най-рядко срещаните птици на планетата.

Фиордланд и река Клинтън

Навярно най-голямата природна забележителност на Фиордланд е невероятно красивият фиорд Милфорд Саунд заедно със залива Милфорд (Milford Bay). Това е най-известният фиорд в Нова Зеландия и е единственият, до който може да се стигне по суша. Съставен от девствени гори, чисти поточета и езера, глетчери и високи възвишения, Милфорд Саунд е сочен често за Осмото чудо на света.

Невероятно живописната природа на Фиордланд предлага и един от най-красивите пейзажи от тропически гори, защото всичко е покрито с мъх, лишеи и папрати. В тази умерена тропическа гора на Южния остров на Нова Зеландия обаче студеният климат е причина за по-бедното биоразнообразие. И до днес пейзажът във Фиордланд е едно от най-незасегнатите от човешка ръка кътчета по нашата планета. Излязъл сякаш от Юра-та, Фиордланд е мястото, където се е снимал и прочутият Джурасик парк.

Сред удивително красивите природни забележителности на парка са водопадът Стърлинг (Stirling Falls), както и водопадът Боуен (Bowen Falls), който е естествен завършек на едноименната осемкилометрова река. И двата водопада са в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. На югозапад от Милфорд Саунд е разположен и най-високият водопад на Нова Зеландия – Съдърленд (Sutherland Falls). Най-големите езера на територията на Фиордланд са Те Анау (Lake Te Anau), Манапоури (Lake Manapouri), Маноуай (Lake Monowai), наред с езерата Хауроко (Lake Hauroko) и Потеритери (Poteriteri).

Връх Митре и Милфорд Саунд във Фиордланд

Изходни пунктове за посещение на Национален парк Фиордланд са градовете Те Анау, Куинстаун и Манапоур (Manapour), разположен на 15 минути път с кола от Куинстаун. Главният посетителски център към парка Фиордланд се намира в Те Анау. Отдалечеността на парка е причина днес в него да могат да се видят растения и животни, които са ендемични единствено за Фордленд. Дивата природа на парка включва огромно разнообразие от птици, много тюлени и делфини. Срещат се и доста гризачи (мишки, плъхове), както и бозайници като елени и зайци.

Фиордланд е и дом на най-рядката птица в света – Takahe, която се е смятала за изчезнал от планетата вид, но е била открита в отдалечена част на парка през 1948 година. Какапо (Kakapo) пък е вид папагал, уникален с това, че е единственият сред себеподобните си, който не може да лети.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати