Олимпийски национален парк

07.11.2012
Олимпийски национален парк

Олимпийският Национален парк се намира в щата Вашингтон (Washington). Смята се, че хора са обитавали местността, където днес е разположен Олимпийският Национален парк, още преди дванадесет хиляди години. Паркът е разположен в северо-западната част на щата и е известен с многообразието на екосистемите си.

В него са разположени прекрасни тихоокеански плажове, тропически долини, ледници, планински гори и поляни. Националният парк е дом за много растения и животни, като сред тях има и видове, които са заплашени от изчезване. В парка има видри – както морски, така и речни, има тюлени и морски лъвове, морски слонове, сив кит, косатки, делфини и други морски обитатели. Мармотите, които живеят в парка, са уникални, тъй като могат да бъдат открити само в Олимпийските планини.

В пределите на парка живеят черни и норвежки плъхове, койоти, вълци, лисици, черни мечки, миещи мечки, катерици, невестулки, бодливи прасета, скунксове, рисове, планински кози и прасета и черноопашати елени.

Има много паднали дървета в реките, така че туристите трябва да са много внимателни, тъй като могат да бъдат ударени от някое плаващо дърво.

Водопадът Сол Дък в Олимпийски национален парк

Мястото, което свързва парка с морето, оформя прекрасен басейн. Това е езерото Хо (Hoh), което се оформя от река Хо, която се разширява и забавя движението си към Тихия океан, като оформя прекрасно малко езеро. Това е превъзходно място за семейството. Тук може да се видят отблизо много от животните, които населяват долината на река Хо. Край езерото могат да се видят корморани и други интересни водолюбиви птици.

Един от най-красивите плажове е Риалто Бийч (Rialto Beach), който събира голямо количество на любителите на слънчевите лъчи.

Едни от най-впечатляващите места се намират покрай центъра за посетители на река Хо. Тук туристите могат да получат указания как да използват времето си така, че да се насладят максимално на всички атракции в парка. Тропическата гора представлява наистина впечатляваща гледка. В тропическата гора расте уникалното растение Слитка Спрус (Sitka Spruce), което представлява огромно дърво на петстотин и петдесет години.

В пределите на Олимпийския национален парк се намира най-голямата и най-стара гора в северозападната част на страната. В парка има две тропически гори – тропическата гора Хо и тропическата гора Киналт (Quinalt).

През септември 2011 година екосистемите на река Елва (Elwha) са били възстановени, след като е била разрушена язовирната стена и реката отново е започнала да следва естествения си ход. Това е най-голямото отваряне на язовирна стена в САЩ, което ще отвори над седемдесет мили от нормалното движение на реката и ще възстанови екосистемата й.

Олимпийски национален парк вечер

Смята се, че сьомгата ще се увеличи многократно – от три хиляди риби, които в момента живеят в реката, след отварянето на язовирната стена в реката ще живеят над четиристотин хиляди риби. Това ще превърне река Елва в най-продуктивната река за развъждане на сьомга. Завръщането на цели пет разновидности тихоокеанска сьомга ще превърне реката в кипяща от живот.

Сьомгата ще се завърне след повече от век отсъствие. След разрушаването на язовирната стена започват и проекти по възстановяването на наводнените места. В парка може да се види златоглав орел.

В някои залесени части на парка живеят северни сови, които са много редки. В парка могат да се видят видове, които не могат да бъдат намерени на нито едно друго място – сред тях са олимпийският саламандър и олимпийската снежна къртица. Тези две животни не се срещат в нито една друга част на планетата.

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати