Национален парк Сарек

02.01.2012
Национален Парк Сарек

Националният парк Сарек (Sarek) се намира в шведската провинция Лапландия (Lapland). Паркът, който се смята за един от най-красивите скандинавски паркове, е любимо място на катерачи и любители на планинските разходки. Местата за катерене в парка не са подходящи за начинаещи алпинисти, тъй като са доста специфични и дори опасни.

Паркът Сарек представлява девствено място в северната част на Швеция, на петдесет километра от границата с Норвегия. Паркът се простира на площ от 197 000 хектара. Това е едно от най-прекрасните места в цяла Европа. Паркът Сарек е място, където са събрани двеста планини, алпийски върхове и много глетчери. В парка няма места, където туристите да могат да преспят. Атмосферните условия, особено през зимата, са доста сурови.

Но за запалените алпинисти това е допълнително предизвикателството по пътя към покоряването на красотата на парка. По пътя към върховете на планините могат да се видят мечки, рисове и елени. В националния парк Сарек има сто ледника и са събрани шест от най-високите върхове в Швеция.

Разходките из парка не са за онези, които обичат просто да се разхождат – в парка няма туристически маркировки, хижи и удобства, той е подходящ за хора, които познават местности от подобен тип. Туристите, които пристигат в парка, трябва да имат необходимата екипировка и достатъчно храна, която да им стигне за периода, който мислят да останат в парка – обикновено това трае поне една седмица.

Лапландия - парк Сарек

Кралската пътека (Kungsleden) минава през източната част на парка. Туристите потеглят от Квикйок (Kvikkjokk) в долината Тара (Tarra) или от Салтолуокта (Saltoluokta) – планинска станция, известна с великолепния си ресторант. Сарек привлича много туристи от цял свят въпреки трудностите, които ги очакват, тъй като той остава ненадминат заради девствените алпийски простори, които се простират пред погледа на туристите.

Много от върховете в парка Сарек са труднодостъпни, но има и такива, които могат да бъдат изкачени – това са връх

Ладепакте (Laddepakte), връх Наите (Naite), връх Намат (Nammath), връх Скарятякка (Skarjatjakka) и връх Скиерфе (Skierfe). Веднъж покорени, те се отблагодаряват на туристите с великолепна гледка.

Паркът Сарек е разположен в района на Северния полярен кръг и това го прави един от най-трудно достъпните и най-диви планински райони. Паркът е известен като последната голяма дива местност на Европа. В парка има над двеста и петдесет планински върхове, като осемдесет от тях са с височина над 1800 метра, а осем от върховете са високи над 2000 метра.

В парка няма населени места и могат да бъдат открити само няколко моста, и то близо край ключовите места в Сарек. Ползването на транспортни средства е забранено, но любителите на пешеходните разходки и катерачите могат да изберат което и да е място от парка, за да го изследват и да го покорят.

Реките в парка Сарек често са опасни, особено след проливен дъжд. В парка Сарек туристите са предоставени единствено и само на себе си – но тук те могат да се почувстват като на друга планета, далече от всякакъв вид технологии, хора и напрежение. В парка Сарек няма много растения, но животните, които обитават парка, са доста. Тук могат да се видят мечки, рисове и огромни лосове. Паркът Сарек предоставя невероятна възможност за уникална активна почивка, но не и за хора, които нямат опит в справянето с тежки атмосферни условия.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати