Национален резерват Беловежка гора

12.03.2013
Национален резерват Беловежка гора

Национален резерват Беловежка гора (Belovezhskaya pushcha), който е известен и като Беловежка пуща е разположен на границите на Полша и Беларус и е стопанисван и от двете държави. Намира се между Неман, Бут и Припят.

Той е един от най-старите защитени европейски резервати и е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство. Най-известен е с живеещите тук необезпокоявано последни представители на зубъра - европейски родственик на американския бизон, с дъбовите гори на възраст над 700 години и с 300-годишните борови гори.

Горският масив Беловежка гора заема територия от над 150 000 хектара и е споменат за първи път още през 983 г. в Ипатиевския летопис. Масивът се смята за последния участък от първичните девствени гори, които са били разпространени из цяла Централна Европа след края на Ледената епоха.

Беловежка гора, Полша

Ценната природа в тази местност е позната още през 14 и 15 в. и е била примамлива и желана територии за апетитите и на двете държави. До края на 18 в. площта на днешната Беловежка гора е принадлежала на Полша, а след 1939 г. част от нея вече е и на тогавашната Белоруска съветска социалистическа република, на чиято територия за първи път е организиран резервата.

Още през 1409 г., когато територията на днешния парк е полско притежание, крал Владислав Втори Ягело, издава указ, забраняващ ловът на зубри в гората. През 1991 г. местността се обявява за Национален парк, който влиза в Списъка на световното наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Резерват Беловежка гора има уникално разнообразие на животинския и на растителни свят. Класифицирани са 958 вида растения, голяма част от които са рядко срещани. Сред тях влизат скалния дъб, бялата северна ела, голяма странция и звънче лилиелистно.

Най-голямата гордост на резервата са древните гори, които са най-големите в Средна Европа. Повечето дъбове, които растат тук са на възраст между 400 и 600 години, има ели на възраст над 250 години и борови гори на над 350 години. Всичко това прави Беловежка гора изключително популярна и атрактивна туристическа дестинация.

Беловежка гора

Животинското царство също е много богато, като най-известният обитател е европейският бизон-зубър, който тук живее в естествената си среда. Регистрирани са общо 59 вида млекопитаещи и 227 вида птици. Част от пернатите са приходящи, но със сигурност способстват за обогатяването на Беловежката фауна.

Разхождайки се из древните гори на парка е напълно възможно да срещнете свободно разхождащи се лисици, вълци, елени, рисове, белки и видри. От застрашените животни, записани в Червената книга, освен зубъра тук можете да видите и морски белоопашат орел, белогръб кълвач, брадата кукумявка и много други.

Със сигурност няма да съжалявате ако станете един 100 000-те туриста, които посещава Беловежка гора всяка година, за да се любуват на природата тук. Няма най-подходящ сезон за тази цел.

През зимата горите са покрити от невероятно красива дебела снежна покривка, а лятото окото ви може да се порадва на свободно играещите си диви животни. Посещението обаче става само с организирана разходка с гид. Можете да се настаните в близкото село Беловежа, в което пък ще се запознаете с местните колоритни обичаи.

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати