Национален парк Ордеса и Монте Пердидо

20.05.2013
Национален парк Ордеса и Монте Пердидо

Националният парк Ордеса и Монте Пердидо (Ordesa and Monte Perdido National Park) е разположен в Испания и е един от най-старите паркове в страната. Тъй като испанските Пиренеи продължават и във Франция там паркът е известен като Ордеса и Мон Пердю.

През 1977 г. паркът е обявен за биосферен резерват, а през 1997 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е сред най-посещаваните паркове в страната, тъй като предлага най-разнообразни опции за отдих, спорт или просто разходка из величествената му природа.

Повечето от преходите и разходките към Националният парк Ордеса и Монте Пердидо започват от малкото планинско селце Торла, което е населявано от едва 250 души. То предлага доста живописни пейзажи, които се откриват от каменните му къщи.

Някога населението му се е занимавало с животновъдство, но днес поради големият интерес към Пиренеите и техният световноизвестен национален парк, повечето местни жители са отворили домовете си за туристи.

Национален парк Ордеса и Монте Пердидо, Испания

Националният парк, разположен в прелестните Пиренеи, е най-големият карстов масив в Европа. Тази планина е пълна с върхове, достигащи височина над 3000 м., с красиви каньони и ледници, бистри поточета, потайни пещери, и отвесно течащи буйни водопади. Гледката тук е възхитителна и благодарение на добрата организация и поддръжка на парка всички пътеки имат маркировка и е трудно да се изгубите.

Национален парк Ордеса и Монте Пердидо разполага с множество трудни за изкачване маршрути, които са рай за любителите на екстремния спорт. Освен това в него можете да се отдадете и на водни спортове, като рафтинг и каякинг. А защо просто да не се разходите и да разгледате поразителното разнообразие на растителния и животинския му свят.

Природата в Национален парк Ордеса и Монте Пердидо е толкова пленяваща, че често ще се запитате накъде точно да поемете. Има около 20 туристически маршрута, които са предназначени за обстойни разходки или за катерене. Има подробна информация кой ще е подходящият за Вас маршрут в зависимост от собствените Ви способности.

Ордеса и Монте Пердидо

За хора, които не са спортни натури е подходящ маршрутът, водещ към Водопадите на Лари. Въпреки че се минава през доста стръмни участъци, те са сравнително лесно проходими и безопасни, а гледката която ще се открие през Вас е спираща дъха.

Ако сте по-романтично настроени, изберете индивидуален маршрут и просто се наслаждавайте на природата. По огромните пасища са пръснати стотици красиви, чиито хлопатари се чуват отдалеч. Не се изненадвайте, ако срещнете алпийски мармоти, защото през 20 в. те започват отново да се внасят в националният парк, където живеят на спокойствие и се развъждат. Сред застрашените от изчезване видове са и пиренейската дива коза, леопардовия рис и пиренейският козел.

Разнообразието на флората също е впечатляващо, тъй като видовете растящи в националният парк наброяват около 3000. Сред по-известните и ценени от ботаниците са най-разнообразните орхидеи, които по-време на цъфтежа си превръщат хълмовете и тревните площи в пъстър разноцветен килим. Други характерни представители на растителните видове на Пиренеите са алпийската роза, която притежава страхотен аромат и жълтата тинтява.

Можете да посетите Национален парк Ордеса и Монте Пердидо по всяко време на годината, защото гледките тук са поразяващи и през лятото, и през зимата.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати