Национален парк Вирунга

14.08.2013
Национален парк Вирунга

В демократична република Конго съществуват седем национални парка, пет от които са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Особен интерес представлява национален парк Вирунга (Virunga), който е рай за застрашените животински видове. Особено популярен става по света благодарение на усилията на Даян Фоси да спаси планинските горили, чийто брой започва драстично да намалява.

Национален парк Вирунга е създаден през 1929 г. с цел да се даде сигурно убежище на живеещите в него животни и по-специално на планинските горили. Сред неговата разнообразна флора могат да бъдат видени около 180 вида птици и над 60 вида бозайници като леопарди, хиени, чакали, цибетки, биволи, диви храстови свине, дървесни дамани, слонове и много други.

Това, което го отличава от останалите национални паркове на страната е, че тук е единственото убежище на планинските горили. В края на миналия век броят им спада от 400-500 на 250. Причина за това е най-вече улавянето и изпращането им в зоологически градини, както и убиването им от бракониери, които отрязват техните глави и ръце, за да ги продадат на туристите.

През 1967 г. американката Даян Фоси, която е трудов терапевт, работещ с деца с увреждания, се установява в Руанда и започва да изучава социалното поведение на планинските горили. За първи път среща тези животни през 1963 г. и започва изследванията си в планините Вирунга, по склоновете на Бисоке. Изследователката, благодарение на която по-късно се подема инициативата за спасяване на планинските горили, живее в тесен контакт със семействата от този вид маймуни.

Открива, че те живеят на групи в семейства с 5-20 члена. В тях има винаги един възрастен мъжки водач, няколко женски и техните деца. Горилите са вегетарианци и се хранят с листа, див праз, коприва и бодили. В продължение на 18 години Даян Фоси успява да спечели тяхното доверие, тъй като проявява безкрайно търпение и любознателност.

Често й се случва да пълзи дни наред на колене из горите и да имитира техния начин на живот. Преструва се, че се храни с растителност, имитира тяхното чесане и спи по дърветата. Изследванията й за социалното поведение на планинските горили намира голямо признание и допринася особено много за закрилата на застрашените маймуни.

Само след три години работа с планинските горили Даян Фоси прави забележителен пробив. Протягайки ръка към една от горилите, животното докосва ръката й. Това се превръща в първия известен случай, с който дива горила докосва живо същество.

Горила в Национален парк Вирунга

Днес, благодарение на изследванията на Даян Фоси, популацията на планинските горили е започнала да нараства и достига близо 400 екземпляра. Постоянно се събират данни от специална система за наблюдение, поддържана от Световния фонд за защита на природата ( World Wide Fund for Nature). Международни природозащитни организации стартират проекта "Планинска горила", чиято цел е да се изучи поведението на животните, да се стимулира туризма и да се създадат по-голям брой работни места, за да може бракониерството да изчезне.

Този план обаче не е одобрен от Фоси. Тя изисква от властите на Конго да се организират патрули, които директно да стрелят по убийците на животните. Започва организирана акция за събирането на всички метални капани за залавяне на животните в горите на национален парк Вирунга.

През 1985 г. Фоси е намерена мъртва в леглото си. Убита е от удар по главата от неизвестен извършител. Погребана е в планината, но никой не забравя труда на нейния живот. Броят на нежните великани във Вирунга постепенно нараства - нещо, което продължава и днес.

3.7
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боби
Боби
31.12.2014 00:18
Била е изключителна жена.
0
0