Национален резерват Вале де Мей

24.09.2013
Вале де Мей

Ако Ви се отдаде възможност да си направите екскурзия до прекрасните Сейшелски острови, непременно посетете Прален, вторият по големина остров. На него се намира невероятния национален резерват Вале де Мей (Vallée de Mai Nature Reserve), който заради уникалното разнообразие от растителни и животински видове е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален резерват Вале де Мей се намира в сърцето на иначе малкия остров Прален. До него можете да стигнете по горската пътека, която директно ще Ви отведе до плодородната девствена местност на парка. Особено ценени тук са праисторическите гори, които датират от времето когато Сейшелските острови са били част от континента Гонтвана.

Благодарение на факта, че те са прекалено отдалечени откъдето и да тръгне човек, дълго време това райско кътче остава неоткрито от хората, което позволило да се развият и запазят много видове, които могат да се видят само тук.

В национален резерват Вале де Мей ще можете да видите най-голямото семе в света. То принадлежи на сейшелската палма, известна и като Коко-де-Мер и има размерите на футболна топка. Плодовете й тежат до 23 кг. и се задържат на нея от 5 до 8 години и чак след това се считат за узрели.

Реверват Вале де Мей

Предполага се, че този вид палми живеят между 200 и 400 години, но още няма достатъчно изследвания в тази област, които да потвърдят или отхвърлят това твърдение. Ясно е обаче, че този вид палма расте изключително бавно. Стъблото й се появява след като са изминали 15 години, откакто над земята се е показало огромното му листо.

Това уникално растение вирее само на два от островите, като единият от тях е Прален. Тук, в парка, за нея се полагат специални грижи и е строго охранявана. Обявена е за защитен вид, тъй като преди години хората са я използвали за озеленяването на ресторанти, кафенета, както и за дворовете си. В резултат на това сейшелските палми започват драстично да намаляват, докато не е създаден национален резерват Вале де Мей.

Идеята за създаването му хрумва на правителството след като собствениците на териториите на днешния парк решават да засадят нови видове растения, с което нарушават равновесието между дърветата.

Официално териториите са обявени за национален парк през 1966 г. оттогава до днес, благодарение на органите, грижещи се за парка, горите почти са възвърнали облика, който са имали отпреди милиони години.

Макар тази палма да е основната атракция в парка, тук ще срещнете и други видове палмови дървета. Почвата е изключително плодородна, благодарение на което парка е истински рай за палмовите дървета.

Разнообразието на животинския свят също не е малко. Можете да срещнете животинки, които рядко ще имате възможност да видите на друго място. Такива са сините гълъби, пралинските охлюви, зеленото геко и плодоядните прилепи.

Поради приятният климат на Сейшелските острови, можете да посетите национален резерват Вале де Май по всяко време на годината. Най-добре е да си наемете екскурзовод, който да Ви преведе през направените за тази цел маршрути и да Ви разкаже подробно за историята и богатството на парка Вале де Мей.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати