Национален парк Бвинди

11.09.2013
Национален парк Бвинди

Уганда е известна като туристическа дестинация не само заради колоритните и запомнящи се разходки по делтата на река Нил. Освен с нея тя може да се похвали и с изключителното разнообразие на растителен и животински свят. Страната е обрамчена от грабенови долини, заети от известни езера из край които кипи оживен живот. Флората и фауната тук са особено добре представени и крият интересни особености и тайни.

Тук са намерили своя дом повече от 300 вида бозайници, сред които носорози, слонове, жирафи, леопради и лъвове. Особено интересни обаче са планинските горили, които по целия свят наброяват едва около 600 вида. Тези внимателни гиганти с изразителни физионимии можете да срещнете в Национален парк Бвинди (Bwindi). Тук насред дъждовните гори те са открили прекрасно място за живот и са готови да посрещат своите гости.

Из национален парк Бвинди се правят различни организирани маршрути. За да не бъдат обезпокоявани неговите обитатели, групите не могат да са над 6 човека. Туровете са точно уредени в различни разпоредби, с които е добре предварително да се запознаете. В Бвинди можете да се озовете на няколко крачки от най-големите и най-редки човекоподобни маймуни.

Маршрутите обикновено траят по няколко часа, но много често още на първия час можете да зърнете някой среброгръд мъжкар, който предвожда група, достигаща до 20 планински горили. Особено интересни са тези същества рано сутрин или следобед, защото тогава са ангажирани в игри или пощене и ще можете да наблюдавате естествените им занимания съвсем отблизо.

Освен с планински горили тук сред многобройните следи, оставени от различни диви животни, можете да чуете и различни птичи възгласи. Особено впечатление правят петте вида папагали, 12 вида кингфишера, 8 туракос и 3 броадбили. Не бива да се пренебрегва и угандската лястовица, която изглежда по съвсем различен начин от европейската.

Планинските горили са намалели най-вече през последните години. Из непроходимите гори на Бвинди се крият бракониери, които избиват животните, вземайки части от тялото им за трофей. Често те отвличат малките и отрязват главите и ръцете на по-големите животни, за да могат да ги продадат на черния пазар.

Национален парк Бвинди, Уганда

Въпреки усилията на покойната Даян Фоси, която се застъпва за тези големи животни, както и непрекъснатите военни действия в съседните държави, убийците на маймуни продължават и днес безнаказано да извършват злодеянията си. В момента текат редица проекти, с което да може да се спрат техните безчинства преди планинските горили да са изчезнали съвсем. Особен момент тук полага ЮНЕСКО, която е включила национален парк Бвинди в списъка на световното наследствто.

Проблем настъпва и със изсичането на горите, които вече доста се различават от начина, по който са изглеждали само преди десетилетия. Това също е рисков фактор за живота на горилите и другите обитатели в националния парк. Макар свързаният с планинските горили туризъм все още да е устойчив и да носи сериозни приходи на цялата държава, положението в почти всички паркове в страната се счита за рисково.

Разходката из парк Бвинди ще остави незабравими спомени у Вас. Въпреки че преди години той беше посещаван предимно от по-богатите туристи, днес тук идват много почитатели на екотуризма и на дивата природа.

Ще се изненадате какво е усещането да зърнете сребристите гърбове на лидерите на групите, които ако се престрашат ще бъдат последвани от семействата си. Изслушвайте внимателно инструкциите на водачите Ви, тъй като при невнимание дивите животни могат да бъдат доста опасни.

Можете да посетите национален парк Бвинди по всяко време на годината, но за предпочитане се смята периода от май до август или от декември до февруари.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати