Национален парк Мамутова пещера

21.10.2013
Национален Парк Мамутова Пещера

Дори и са не сте запалени по пещерното дело безспорен интерес би предизвикал у Вас Мамутовата пещера, защото тя е най-дългата пещера в света. Този огромен варовиков лабиринт се намира в щат Кентъки, САЩ и е част от национален парк Мамутова пещера.

Колкото и да е странно тя е кръстена така заради мащабите си, а не защото има формата на мамут или защото в нея са открити останки от такъв. Има завидната дължина от 590 км., които са се оформили в продължение на милиони години докато се превърне в най-дългата пещерна система.

В нея има множество подземни реки, езера и такава флора и фауна, каквато рядко се среща на друго място по света. Заради значимостта й и за да може да бъде съхранена за бъдещите поколения тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Мамутовата пещера, която е изваяна във варовиковите хълмове на Кентъки, се е оформила в резултат на процеждащата се киселинна вода, която й е придала съвсем причудливи фирми и релеф. Тя е разположена на 5 нива, като най-голямата й зала е известна като Куполът на мамута.

Тя има височина от 75 м., дължина от 120 м. и ширина от 50 м. Известна е и залата Голямата ротонда, в която могат наведнъж да се съберат около 1000 туристи. Тя има ширината на централната гара на Ню Йорк и се намира доста по-навътре в пещерата. Голяма част от залите са с много интересни имена, като тук няма как да не се спомене и Пътеката на дебеланкото, която има проход с ширина едва 46 см.

Ледената Ниагара пък е поредица от зали, в които ще се натъкнете на сталагмити и сталактити, които са образували красиви вкаменени водопади.

Сред останалите зали, които предизвикват интерес у посетителите на пещерата, са Гробът на великана, Вълшебната пещера, Балната зала и Готическата ротонда. Всяка една от тях притежава естествено очарование, което няма как да не Ви впечатли.

Не е ясно кога точно е открита от американците и испанските изследователи пещерата. Според местна легенда в края на 18 в. ловец преследвал мечка и съвсем случайно се натъкнал на нея. По-късно се предприемат експедиции с научна цел. В Мамутовата пещера са открити много останки от погребения и каменни остриета.

След подробни анализи на находките става ясно, че този фантастичен подземен свят е бил познат от индианците още преди 4000 години. Обитателите на пещерата са се спускали из многобройните й зали с факли, направени от стъблата на захарна тръстика. Придвижвайки се по този начин из пещерата те са могли да се скрият от дъжд, студ и други типични за Щатите неблагоприятни климатични явления.

След като европейците откриват пещерата те я използват за най-различни цели. По време на войната на САЩ с Англия тук от нитратните залежи в залите на пещерата се е произвеждал барут.

Малко по-късно е изпълнявала функцията на болница за болни от туберкулоза, но не за да бъде спряна заразата, а защото поддържа постоянна температура от 21 градуса по Целзий и навсякъде е сухо. С течение на времето се превръща в туристическа атракция, а през 19 в. тук хората често си организирали пикници.

Днес Мамутовата пещера като част от Национален парк Мамутова пещера се радва на голям интерес от страна на гости от страната и чужбина.

Паркът може да се похвали с около 130 вида представители на флората и фауната, което за пещера е впечатляващо разнообразие. Сред по-интересните техни представители са тези без пигмент и слепите риби и влечуги.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати