Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

27.10.2009
Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

Първото нещо, което ще ви направи впечатление, когато наближите Национален парк Цаво е необятната равнина, покрита със суха растителност, която е покрила особената тъмночервена глинеста почва.

Трябва да отбележим първо, че това е може би едно от най-дивите места по света. И как иначе, след като площта, на която е разположен е огромна – цели 20, 812 кв. км. С тези размери паркът Цаво се нарежда на първо място по големина в Кения, като същевременно е един от най-мащабните и в света. Територията му обхваща площ по-голяма от страни като Ямайка.

Ексурзия до тази защитена месност ви предлага да наблюдавате различни стада диви животни, докато вечеряте удобно в хотела си. През парка преминава магистралата Найроби-Момбаса, която разделя територията му на източна и западна част. Западната част е по-малка като площ и предлага по-големи възможности за туризъм.

В Цаво се намира и водопадът Лугард, чиито буйни води падат мощно от живописни скали . Близо 200 л. прясна газирана вода пък извира от вулканичните извори Мзима.

Това е поредният животински рай в Африка, който побира повече от 60 вида големи бозайници и над 1000 растителни вида, които успяват да оцелеят на фона на негостоприемните му вулканични зони.

Различните видове геологически почви, планините, реките, абсолютно девствената природа и горещите минерални извори Мзима с кристално чистата си вода са го превърнали в международна съкровищница - рай за всякакъв вид животни, най- вече слонове и лъвове. Сред останалите местни обитатели са хипопотами, крокодили, газели, зебри, жирафи, маймуни. Хиляди птици се наслаждават на водата и акациевите и палмови дървета.

Скалистите отломки и вкаменените потоци лава придават естествено чувство за изконно дива територия от векове. Тук слоновете са розови и то не, защото са особен вид, а заради тънкия слой червен прах, с който е покрит Цаво.

Национален парк Цаво (Tsavo National Park)

За радост на туристите е изградена стъклена подводна наблюдателна площадка, откъдето може безопасно да се наслаждавате на разнообразния подводен свят. Пустинната роза, приличаща на малък боабаб, цъфти почти целогодишно и е с изключително красив розов цвят.

В националния парк Цаво през юни и септември 1962 г. са били преброени от самолет всички слонове. Поради големия ръст на слоновете и почти открития терен преброяването се е било доста точно. През юни са били преброени 6825 слона, а през септември — 10 799, към които е трябвало да се прибавят още 4804 животни от граничещите с парка райони. Общата бройка е била групирана в 1007 стада и 128 единични слона.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати